H σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας

Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (12/2), η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία της γειτονικής χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή.

Από την πρόσοψη του κτηρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

>>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, μετά την πλήρωση όλων των νομικών προϋποθέσεων για την έναρξη ισχύος της Τελικής Συμφωνίας και των συνταγματικών τροπολογιών, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ των συνταγματικών τροπολογιών και του συνταγματικού νόμου.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα αποστείλουν κοινή επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, με την οποία θα ενημερώνουν τον Αντόνιο Γκουτέρες για την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας. Κατόπιν, όπως αναφέρεται, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει αναλόγως: την γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη-μέλη, τα κράτη παρατηρητές στον ΟΗΕ καθώς και όλους τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν επέλθει».

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

H κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.

ΑΜΠΕ

 
3381
Thumbnail

Μεγάλη κινητοποίηση στο δυτικό Λονδίνο, όπου είχε ξεσπάσει φωτιά σε πολυκατοικία κοντά στον Πύργο Γκρένφελ, την 24ώροφη πολυκατοικία που τον Ιούνιο του 2017 είχε γίνει… τάφος για 72 ανθρώπους.

Τουλάχιστον εξήντα πυροσβέστες βρέθηκαν στο σημείο κατορθώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να την κατασβέσουν. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε μπαλκόνι του 12ου ορόφου σε διαμέρισμα πολυώροφης πολυκατοικίας στο δυτικό Λονδίνο, σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αυτόπτη μάρτυρα, «η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε έξι ορόφους, δεν έχω εικόνα πως είναι εσωτερικά, ωστόσο απ’ έξω το κτήριο φαίνεται να φλέγεται από τη μία πλευρά».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ
Υπενθυμίζεται πως, η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ ξέσπασε στις 14 Ιουνίου 2017 σε πολυκατοικία 24 ορόφων και ύψους 67 μέτρων, η οποία στέγαζε διαμερίσματα κατοικιών στο Βόρειο Κένσινγκτον του δυτικού Λονδίνου. Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε, ότι 74 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι θεωρούνται επισήμως νεκροί, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται στους 79.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν την πρώτη κλήση για φωτιά στις 00:54 (τοπική ώρα) και το κτίριο συνέχισε να καίγεται για 24 ώρες. Αρχικά, εκατοντάδες πυροσβέστες και 45 πυροσβεστικά οχήματα συμμετείχαν στις προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς, με πολλούς πυροσβέστες να συνεχίζουν να προσπαθούν να ελέγξουν τις εστίες της πυρκαγιάς στους υψηλότερους ορόφους, καθώς το υπόλοιπο κτίριο είχε εκκενωθεί.

Οι κάτοικοι στα γύρω κτίρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εξαιτίας της ανησυχίας ότι ο πύργος θα μπορούσε να καταρρεύσει, αν και αργότερα το κτίριο αποδείχθηκε δομικά σταθερό.

Ο πύργος είχε 120 διαμερίσματα, του ενός και των δυο δωματίων έκαστο. Από τους πυροσβέστες διασώθηκαν 65 άτομα και 74 επιβεβαιώθηκαν, ότι νοσηλεύονταν σε πέντε νοσοκομεία σε ολόκληρο το Λονδίνο.

Από τους νοσηλευόμενους, 17 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι έρευνες χρειάστηκε να σταματήσουν για κάποιες ώρες στις 16 Ιουνίου, καθώς το κτίριο θεωρήθηκε μη ασφαλές, με κίνδυνο για κατάρρευση, αλλά οι διασώστες μπόρεσαν να μπουν στις 17 Ιουνίου και να φτάσουν μέχρι τον τελευταίο όροφο.

Η αιτία της φωτιάς ήταν μία ελαττωματική συσκευή ψυγείου. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά πιστεύεται, ότι είχε βοηθηθεί από την εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που είχε τοποθετηθεί κατά την ανακαίνιση, η οποία είχε γίνει στο κτίριο το διάστημα 2015 – 2016.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν επέκρινε τις οδηγίες ασφαλείας, κυρίως εκείνες που παρότρυναν τους ανθρώπους να μένουν μέσα στα διαμερίσματά τους μέχρι να διασωθούν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Αυτή η συμβουλή προϋποθέτει ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα μπορούν να κρατήσουν μια πυρκαγιά αποκλειστικά στο εσωτερικό ενός κτιρίου, κάτι που είναι αδύνατο εάν η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Από το 2013 το σωματείο κατοίκων, Grenfell Action Group, είχε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για την πυρασφάλεια και είχε προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του πύργου τον Νοέμβριο του 2016, ότι μόνο μια καταστροφική πυρκαγιά θα τους υποχρέωνε τελικά να αναλάβουν τα μέτρα προφύλαξης κατά της φωτιάς και την σωστή συντήρηση των συστημάτων που σχετίζονται με την φωτιά.

Στις 16 Ιουνίου, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετώπισε σκληρή κριτική για τον χειρισμό της απέναντι στην τραγωδία αυτή, ανακοίνωσε χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων λιρών για τα θύματα της πυρκαγιάς. Όλοι όσοι έμειναν άστεγοι, θα λάβουν 5.500 λίρες: σε κάθε νοικοκυριό θα δοθούν τουλάχιστον 500 λίρες σε μετρητά και 5.000 λίρες σε τραπεζικό λογαριασμό.

ΠΗΓΗ: in.gr
 

article 1