Βουλγαρία: Στις κάλπες οι πολίτες για τις Δημοτικές Εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν περί τα 6.227.901 πολίτες-Συμμετέχουν 59 κόμματα και 7 συνασπισμοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή (27/10), οι πολίτες της Βουλγαρίας, για τις δημοτικές εκλογές, τις όγδοες μετά το 1989 (την πτώση του καθεστώτος Ζίβκοφ) και τις δεύτερες που διέπονται από το νέο Εκλογικό Νόμο, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2014 και τροποποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία, οι πολίτες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, θα μπορούν να ρίξουν «τιμωρητική» υπό μία έννοια ψήφο καθώς θα υπάρχει επιλογή στο ψηφοδέλτιο: «κανείς από τους παραπάνω».

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Οι σημερινές εκλογές είναι, επίσης, αυτές με το υψηλότερο κόστος μέχρι σήμερα καθώς θα στοιχίσουν στα κρατικά ταμεία το ποσό ρεκόρ των 70,7 εκατ. λέβα. Το 2015, οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με ένα εθνικό δημοψήφισμα, στοίχισαν 50,5 εκατ. λέβα, ενώ σχεδόν 20 εκατ. λέβα λιγότερα στοίχισαν στο βουλγαρικό κράτος οι βουλευτικές εκλογές του 2017 και 32 εκατ. λέβα οι ευρωεκλογές του τρέχοντος έτους.

Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές υπολογίζονται σε 6.227.901, συμπεριλαμβανομένων 770 υπηκόων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαβιούν στη Βουλγαρία κι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν, με βάση το δικαίωμα που τους δίνει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει καταγράψει 59 κόμματα και 7 συνασπισμούς κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή σε πέντε κόμματα κι έναν συνασπισμό. Το «παρών» σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση δίνουν και τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Μάλιστα, το GERB και οι Ενωμένοι Πατριώτες, αν κι έχουν ενώσει δυνάμεις εντός κοινοβουλίου σχηματίζοντας κυβερνητικό συνασπισμό, στις δημοτικές εκλογές έχουν τους υποψηφίους τους να τίθενται ο ένας απέναντι στον άλλον σε πολλές περιπτώσεις.

Τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων δημάρχων έχει η Σόφια, με 20 «μνηστήρες» να διεκδικούν τον κεντρικό δήμο της χώρας και ακολουθεί με 14 το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), το Μπλαγκόεβγκραντ και το Σούμεν με 13 έκαστο και η Βάρνα με 11. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιοχές με μόλις μία υποψηφιότητα.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, διενεργείται δεύτερος γύρος (κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Νοεμβρίου), όπου εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Την Κυριακή, οι κάλπες στη Βουλγαρία θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ. Η ψηφοφορία είναι δυνατό να παραταθεί για μία ώρα εφόσον υπάρχουν ψηφοφόροι σε ουρά που περιμένουν να ψηφίσουν. Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls αναμένονται μετά το κλείσιμο της κάλπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 
18028