Βρετανία: Κοινή επιστολή παραίτησης από 5 υπουργούς

Ο Τζόνσον δεν παραιτείται

Κοινή επιστολή παραίτησης υπογράφουν πέντε υπουργοί στη Βρετανία, καιθστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει «δεδομένων των ζητημάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», ενώ ζητούν παράλληλα την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τζόνσον συνεχίζονται, καθώς μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) είχαν φτάσει τις 27.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην ημέρα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, ενώ αναφερόμενος στο «σκάνδαλο Πίντσερ» ο «Guardian» γράφει ότι «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» και ότι πολιτικά καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη θέση του Μπόρις Τζόνσον.

Όλοι όσοι παραιτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται πια τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τους αναλυτές στο Λονδίνο να τονίζουν ότι πλέον δεν είναι θέμα αν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά πότε θα το κάνει.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα η Κέμι Μπάντενοχ, ο Νιλ Ο’ Μπράιεν, ο Άλεξ Μπούργκχαρτ, ο Λι Ρόουλι, η Τζούλια Λόπεζ και η Μιμς Ντέιβις.

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.

Η πίεση προς τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του, με ολοένα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του να ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστατα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα, έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Ωστόσο, μέσα στο κλίμα πόλωσης που έχει σχηματιστεί, ο Μπόρις Τζόνσον προσήλθε στη Βουλή των Κοινοτήτων και επιστρατεύοντας το χιούμορ του είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια «μεγάλη ημέρα», επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει «τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση της τελευταίας δεκαετίας».

Ακόμη, υποστήριξε ότι του έχει δοθεί μια «κολοσσιαία εντολή» και πως θα «παραμείνει εκεί στην πρωθυπουργία», για να «κερδίσει άλλες γενικές εκλογές», προσθέτοντας: «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού […] είναι να συνεχίσει. Και αυτό θα κάνω».

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζάβις και πως αργότερα η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι στηρίζει τον Μπόρις Τζόνσον κατά 100%.

newmoney.gr

 
20551