Βρετανία: Με τσουχτερά πρόστιμα και χωρίς εξαιρέσεις η καραντίνα

Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουνίου και θα προβλέπει απομόνωση 14 ημερών

Τις λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανακοινώσει αργά το απόγευμα της Παρασκευής (22/5), κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Πρίτι Πατέλ.

Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουνίου. Θα προβλέπει απομόνωση 14 ημερών για όποιον έρχεται από το εξωτερικό, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Το μέτρο θα αφορά και τους Βρετανούς που επιστρέφουν από ταξίδια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με το που φτάνουν επί βρετανικού εδάφους οι επισκέπτες θα πρέπει να δίνουν στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνση διαμονής. Η αστυνομία θα έχει την εξουσία να πραγματοποιεί τυχαίους ελέγχους στις διευθύνσεις αυτές. Όποιος εντοπίζεται να παραβιάζει την καραντίνα θα χρεώνεται με πρόστιμο 1.000 λιρών.

Στις εξαιρέσεις δεν θα περιλαμβάνονται, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, οι αφίξεις από χώρες με λίγα κρούσματα του κορωνοϊού. Ορισμένα δημοσιεύματα επιμένουν ότι οι λεγόμενες «αεροπορικές γέφυρες» με αυτές τις χώρες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, καθώς οι όροι της καραντίνας θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες.

Πάντως σε δηλώσεις του το πρωί ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια» για συμφωνία αεροπορικών γεφυρών με συγκεκριμένες χώρες.

Οι εξαιρέσεις από την καραντίνα που θα ισχύσουν άμεσα θα περιλαμβάνουν τις αφίξεις από την Ιρλανδία και τα βρετανικά νησιά που συνιστούν κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μια σειρά συγκεκριμένων επαγγελματιών, όπως οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και αλλά αναγκαία προϊόντα, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και γιατρούς που μετακινούνται για εργασία.

Η κυβέρνηση λέει ότι το μέτρο υιοθετείται τώρα που η διασπορά του ιού έχει περιοριστεί ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες δεύτερης έξαρσης.

Ο σκιώδης Υπουργός Υγείας των Εργατικών Τζον Άσγουορθ είπε ότι το κόμμα του στηρίζει το μέτρο της καραντίνας, αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα.

Άλλοι βουλευτές τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και επιστήμονες, σημειώνουν ότι η καραντίνα σε αυτή τη φάση της πανδημίας θα έχει μικρό αντίκτυπο, εφόσον η διασπορά του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη μεγάλη.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Το μέτρο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της τουριστικής βιομηχανίας, με τον επικεφαλής της Ryanair, μεταξύ άλλων, να έχει κάνει λόγο για «ανόητη και ανεφάρμοστη» ιδέα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του οργανισμού Visit Britain, η καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις θα προκαλέσει επιπλέον ζημιά τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων λιρών στο βρετανικό τουριστικό τομέα.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Γκαβός
 

 
8734
Thumbnail

Άλλα 9 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ. Όπως έγινε γνωστό, τα 7 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα είναι 1 από την Π.Ε. Ξάνθης και 1 από την Καστοριά.

ad1mobile

Ο συνολικός αριθμός τους είναι 3.519, εκ των οποίων το 54,8% αφορά άνδρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Από αυτά 816 (23,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.933 (55,1%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι11.

ad2mobile

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος και τα θύματα παραμένουν 192

naftemporiki.gr

article 1