Βρετανία: «Παγώνουν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50

Τι ανακοίνωσε ο Ματ Χάνκοκ

Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών. Ο Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών θα καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50.

Οι επικεφαλής του NHS προειδοποίησαν σήμερα για μια «σημαντική μείωση» στις παραδόσεις από κατασκευαστές, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στον όγκο των διαθέσιμων δόσεων. Την ίδια ώρα, Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται σε «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες να απειλούν με απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια εταιρεία οφείλονται οι καθυστερήσεις. Πηγές και έγγραφα των αρχών της Σκοτίας δείχνουν ότι οι προμήθειες της Pfizer θα μειωθούν σχεδόν κατά το μισό τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ανταποκρίτρια του BBC υποστήριξε ότι με βάση όσα της είπαν το πρόβλημα βρίσκεται στη διαθεσιμότητα των εμβολίων της AstraZeneca που είναι λιγότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Η Βρετανία βρισκόταν κοντά στην έναρξη εμβολιασμών σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ότι θα συμβεί πριν τον Μάιο. Σύμφωνα με το NHS, το πρόβλημα στις προμήθειες αναμένεται να διαρκέσει για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.

Πηγή: protothema