Από πλήγματα της αεροπορίας του καθεστώτος και σε βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών με πυροβολικό

Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη (14/5) στη Συρία, σε πλήγματα της αεροπορίας του καθεστώτος και σε βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών με πυροβολικό, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ, κάνοντας λόγο ιδίως για έξι νεκρούς στο Χαλέπι.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας βρίσκεται πλέον εδώ και χρόνια στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν απέχει πάντως πολύ από το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών, την επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και του ισχυρότερου συμμάχου του, της Ρωσίας, κλιμάκωσαν στα τέλη Απριλίου τα πλήγματά τους στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι ανταποδίδουν με ρίψεις ρουκετών και πυρά πυροβόλων εναντίον περιοχών που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση.

Χθες Τρίτη έξι άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «τζιχαντιστικές οργανώσεις» εναντίον συνοικίας του νότιου Χαλεπιού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό την οποία επικαλέστηκε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  SANA επιβεβαίωσε τους θανάτους έξι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ενώ έκανε λόγο για 14 τραυματίες από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Δαμασκός όταν αναφέρεται σε τζιχαντιστές ή αντάρτες συλλήβδην.

Η πηγή αυτή κατήγγειλε μια «κατάφωρη παραβίαση» των συμφωνιών «αποκλιμάκωσης».

Μετά την ανάκτησή του στα τέλη του 2016 από το καθεστώς, το Χαλέπι γίνεται σποραδικά στόχος επιθέσεων τζιχαντιστών και ανταρτών, που ελέγχουν εξάλλου ακόμη ως σήμερα κάποιους τομείς στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Επίσης χθες, εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος εναντίον τομέων των ανταρτών στην Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ της Ιντλίμπ, οι βομβαρδισμοί σκότωσαν επτά άμαχους, κατά τη ΜΚΟ.

Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα, υποστηρίκτρια του καθεστώτος, και η Άγκυρα, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για την δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ.

Η συμφωνία υποτίθεται θα διαχώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από εκείνες που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.

Κατά τον ΟΗΕ, από τα τέλη Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας έτρεψαν σε φυγή περίπου 180.000 κατοίκους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές.

Και μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, γνωστοποίησε τη Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται από το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.


Cnn.gr

 
3361
Thumbnail

Στην περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή αγκυροβολήσει κάπου θα υπάρξει αντίδραση, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις αμερικανικές πιέσεις και προειδοποιήσεις.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ αναφορικά με τις παρεμβάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το πλοίο και το φορτίο του «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου» και γι’ αυτό αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να προσθέσει: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία».

Παρατήρησε επίσης ότι λόγω του μεγέθους του, το πλοίο δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, καθώς δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο στη χώρα.

Τέλος, είπε ότι «το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της Ελλάδας».

ΗΠΑ: Κίνδυνος κυρώσεων
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις» συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Εν τω μεταξύ το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε χθες πως το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο αφού είχε συλληφθεί στο Γιβραλτάρ, είναι αυτή τη στιγμή ναυλωμένο από μια ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

«Το πλοίο Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής ναυπήγησης πετρελαιοφόρο που ανήκει στη Ρωσία, η οποία το έχει ναυλώσει αυτή την περίοδο σε μια από τις ναυτιλιακές εταιρείες του Ιράν» μετέδωσε το ILNA, διορθώνοντας προηγούμενο τηλεγράφημά του στο οποίο ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο είναι ναυλωμένο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

naftemporiki

article 1