Από πλήγματα της αεροπορίας του καθεστώτος και σε βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών με πυροβολικό

Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη (14/5) στη Συρία, σε πλήγματα της αεροπορίας του καθεστώτος και σε βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών με πυροβολικό, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ, κάνοντας λόγο ιδίως για έξι νεκρούς στο Χαλέπι.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας βρίσκεται πλέον εδώ και χρόνια στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν απέχει πάντως πολύ από το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών, την επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και του ισχυρότερου συμμάχου του, της Ρωσίας, κλιμάκωσαν στα τέλη Απριλίου τα πλήγματά τους στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι ανταποδίδουν με ρίψεις ρουκετών και πυρά πυροβόλων εναντίον περιοχών που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση.

Χθες Τρίτη έξι άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «τζιχαντιστικές οργανώσεις» εναντίον συνοικίας του νότιου Χαλεπιού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό την οποία επικαλέστηκε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  SANA επιβεβαίωσε τους θανάτους έξι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ενώ έκανε λόγο για 14 τραυματίες από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Δαμασκός όταν αναφέρεται σε τζιχαντιστές ή αντάρτες συλλήβδην.

Η πηγή αυτή κατήγγειλε μια «κατάφωρη παραβίαση» των συμφωνιών «αποκλιμάκωσης».

Μετά την ανάκτησή του στα τέλη του 2016 από το καθεστώς, το Χαλέπι γίνεται σποραδικά στόχος επιθέσεων τζιχαντιστών και ανταρτών, που ελέγχουν εξάλλου ακόμη ως σήμερα κάποιους τομείς στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Επίσης χθες, εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος εναντίον τομέων των ανταρτών στην Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ της Ιντλίμπ, οι βομβαρδισμοί σκότωσαν επτά άμαχους, κατά τη ΜΚΟ.

Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα, υποστηρίκτρια του καθεστώτος, και η Άγκυρα, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για την δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ.

Η συμφωνία υποτίθεται θα διαχώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από εκείνες που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.

Κατά τον ΟΗΕ, από τα τέλη Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας έτρεψαν σε φυγή περίπου 180.000 κατοίκους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές.

Και μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, γνωστοποίησε τη Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται από το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.


Cnn.gr

 
2183
Thumbnail

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ "ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο" ότι προχωρά σε πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα που έχουν η Βουλή και η Γερουσία να μπλοκάρουν αυτού του είδους τα συμβόλαια, κατήγγειλε απόψε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.
 
Η κυβέρνηση "επικαλέστηκε μια ομιχλώδη νομοθετική διάταξη" περί εξαγωγής κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, για να παρακάμψει το Κογκρέσο με αφορμή την ιρανική απειλή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μενέντεζ, ο "υπ` αριθμόν 2" στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο Μενέντεζ δεν διευκρίνισε ούτε το είδος, ούτε το ποσό αυτής της αγοραπωλησίας. "Προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή της, η κυβέρνηση δεν καθορίζει ποιον νομικό μηχανισμό σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, περιγράφει την έκνομη συμπεριφορά του Ιράν επί χρόνια αλλά δεν εξηγεί με σαφήνεια τι είναι αυτό που σήμερα συνιστά κατεπείγουσα ανάγκη", εκτίμησε.
 
Ο Γερουσιαστής έκανε λόγο για ένα μέτρο "άνευ προηγουμένου" και εξέφρασε φόβους για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πώληση για τους αμάχους στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ πολεμούν τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν. 

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

ad2mobile

"Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θέτει σε προτεραιότητα τα δικά μας μακροπρόθεσμα συμφέροντα όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και δεν προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτιμώντας να κάνει χάρες σε απολυταρχικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία", κατέληξε.
 
Τον Απρίλιο, το Κογκρέσο υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε από τον Πρόεδρο "την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων" από τον πόλεμο της Υεμένης, εκτός από την περίπτωση που μετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα. Ο Πρόεδρος Τραμπ άσκησε βέτο στην απόφαση αυτή.

ΚΥΠΕ

article 1