Δένδιας: Η Τουρκία υπονομεύει την συνοχή του NATO

Τι είπε ο Ν. Δένδιας στον Γ. Στόλτενμπεργκ

Τη θέση ότι η Τουρκία με τις ενέργειές της καθίσταται παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής, αλλά και υπονόμευσης της συνοχής του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, υπογράμμισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ελλάδας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνομιλία Δένδια-Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στις 1-2 Δεκεμβρίου. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε διεξοδικά τον συνομιλητή του για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν παράλληλα θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, της έκθεσης της ομάδας ειδικών που είχε ορίσει νωρίτερα ο ίδιος στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030».
«[Σ]την έκθεση των ειδικών, στην οποία σημειωτέο συμμετέχει και ένας Τούρκος αξιωματούχος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κρίνεται επιβεβλημένη για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ ο σεβασμός από το σύνολο των Κρατών-Μελών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό, καθώς και η αποφυγή χρήσης του για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς», επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Στην Αθήνα σημειώνουν ότι «η Τουρκία, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει κάθε μέλος της Συμμαχίας προκειμένου να “τιμωρήσει” χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές, δημιουργώντας έτσι συνεχή προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού». «Ο κατάλογος των χωρών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιδιοτελών σκοπών της Τουρκίας είναι μακρύς: Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ. Στον κατάλογο αυτό πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

(ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης)

 
18876