Διαβεβαιώνει ο Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα δεν θα πάει σε lockdown

Παραμένουν όμως τριψήφια τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα 

«Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown και είμαστε μακριά ακόμα και από τοπικά lockdowns» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής».

Χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για lockdown «τουλάχιστον άστοχες», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι για να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορονοϊό, «πρέπει να τα εφαρμόσουμε».

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά είναι πρόωρο θαρρώ να μιλήσουμε για δεύτερο κύμα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάς υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τριψήφια παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα 

Με τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, οι αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν και άλλα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Έτσι, εκτός από τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφορά στην αγορά εργασίας και τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι αρχές ανακοίνωσαν και άλλα μέτρα.

Μεταξύ αυτών είναι και η μείωση κατά 50% στον αριθμό των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και έτσι πλέον ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 50 άτομα.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ελέγξτε αν δικαιούστε την έκπτωση στο ρεύμα που κάνει η ΑΗΚ

Είναι τέτοια η επιμονή των αρχών να κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν τη διασπορά, που μαζί με τα μέτρα, εφαρμόζουν και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες που δεν ακολουθούν τις οδηγίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως για το μέτρο των παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αν εντοπιστεί παράβαση, το πρόστιμο αγγίζει ακόμα και τα 10.000 ευρώ.

Τα κρούσματα

Οι ενέργειες των αρχών θεωρούνται απολύτως δικαιολογημένες, αφού το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στοιχεία που αποκάλυψαν πως για ακόμα ένα 24ωρο, τα κρούσματα στη χώρα ήταν παραπάνω από 200. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 264 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 29 αφορούσαν περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου προς τη χώρα.

Συνολικά πλέον, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 8.381, με 31 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, δύο περιπτώσεις εξ αυτών αφορούν ανήλικους.

Όσον αφορά στα θύματα του κορονοϊού, κατά το προηγούμενο 24ωρο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της ασθένειας στη χώρα να φτάνει τους 241.

Οι περιοχές «υψηλού κινδύνου»

Όπως είναι αναμενόμενο, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, με την Αττική να μετρά 90 και τη Θεσσαλονίκη να υπερβαίνει τα 50.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στις Κυκλάδες κατά το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 11 νέα κρούσματα, γεγονός που υποδεικνύει πως θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή και στα νησιά, τα οποία αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και οι παραθεριστές συνωστίζονται.

Τα μέτρα για τα καταστήματα

Υπενθυμίζεται πως, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι 20 περιοχές όπου τα καταστήματα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, ενώ η λειτουργία τους θα ξεκινά στις 07:00 το πρωί.

sputniknews.gr

 
20886