Ανεδαφική αισιοδοξία Ντι Μάιο για την οικονομία

Ρήγμα ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ακόμη και εκλογές το καλοκαίρι. Βαρόμετρο οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στην Αμπρούτσο.

Οι διαφορές ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους της Λέγκα και των "Πέντε Αστέρων", αυξάνονται διαρκώς. Όπως υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές, το κλίμα, μέσα στην κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο βαρύ, παρά τις επίσημες, αντίθετες διαβεβαιώσεις. Οι μέχρι τώρα σημαντικότερες διαφορές, αφορούν στα δημόσια έργα και τις επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, αλλά και σε ότι αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και την καταστροφή των απορριμμάτων.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ανεδαφική αισιοδοξία Ντι Μάιο για την οικονομία

Ο Σαλβίνι θέλει να γίνουν, διότι θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Αλλά τα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν κάνει επανειλημμένες αναφορές στην ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, έχουν πολλές ενστάσεις. Υπάρχουν διαφορές και για το "εισόδημα του πολίτη" που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα πρέπει να βοηθήσει άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η Λέγκα λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ο αρχηγός των "πεντάστερων" Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν δίστασε να δηλώσει ότι "με τον τρόπο αυτό καταργείται η απόλυτη φτώχεια", κάτι που αμφισβητούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι.

Το κόμμα του Σαλβίνι, στο μεταξύ, στα γκάλοπ συνεχίζει να ξεπερνά το 30%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει καθηλωθεί στο 26%. Ένα ενδεικτικό, τοπικό τεστ, θα είναι και οι σημερινές εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, όπου η Λέγκα κατεβαίνει μαζί με την κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά "Αδέλφια της Ιταλίας". Επισήμως, ο γραμματέας της Λέγκα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα κρατήσει πέντε χρόνια, μέχρι την λήξη της νομοθετικής περιόδου. Αλλά κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται να είναι σίγουρο.

Εκλογές το καλοκαίρι;

Η συνεργασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την άνοιξη, λίγο πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές, με εθνικές εκλογές ακόμη και το καλοκαίρι. Πολλά θα εξαρτηθούν ασφαλώς από το αν στη γερουσία της Ρώμης, τα Πέντε Αστέρια ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Σαλβίνι. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορείται ότι στέρησε την ελευθερία σε μετανάστες που επέβαιναν στο ιταλικό πλοίο Diciotti, τον περασμένο Αύγουστο.

Αν η γερουσία τον στείλει στα δικαστήρια, ο Ματτέο Σαλβίνι είναι πιθανόν να μην ρίξει αμέσως την κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει πολιτική κρίση με την πρώτη ευκαιρία.

Πηγή: Deutsche Welle
 

 
2755
Thumbnail

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, διαβεβαίωσε χθες ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, ο Άλαν Ντάνκαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτός είναι «ένας θεμελιώδης όρος της συμφωνίας την οποία είχαμε συνάψει, ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου θα μπορούσε να κινδυνεύσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αυτή η εγγύηση παραμένει σταθερή», υποστήριξε ο Ντάνκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίτο.

Ο ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του για να τον προσαγάγουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η ακρόαση για να εξεταστεί το αίτημα προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αμερικανικές αρχές προσάπτουν στον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο πολλές πηγές τους όταν προχώρησε στη δημοσιοποίηση το 2010 μέσω του Wikileaks περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και 500.000 εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τον κατηγορούν επίσης ότι «συνωμότησε» με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, που θεωρείται πως ήταν η πηγή του υλικού.

Πρόσφυγας για σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ο Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου από τη βρετανική αστυνομία μέσα στην πρεσβεία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση και κατόπιν, την 1η Μαΐου, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του από βρετανικό δικαστήριο.

ad2mobile

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι έλαβε γραπτώς εγγυήσεις από το Λονδίνο, όταν απέσυρε το άσυλο του Αυστραλού, ότι δεν θα εκδιδόταν σε χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Naftemporiki   
 

article 1