Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Omicron εντοπίστηκαν στο ΗΒ

Τα δύο κρούσματα συνδέονται, ενώ υπάρχει σχέση με ταξίδι σε χώρα της νοτίου Αφρικής 

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Omicron εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Υγείας Σαχίντ Τζάβιντ.

Ο Βρετανός υπουργός έγραψε στο twitter ότι οι δύο περιπτώσεις συνδέονται και υπάρχει σχέση με ταξίδι στη νότια Αφρική. Το ένα κρούσμα βρέθηκε στο Τσέλμσφορντ και το δεύτερο στο Νότιγχαμ.

«Και τα δύο πρόσωπα βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι τους, ενώ διεξάγεται περισσότερος έλεγχος και ιχνηλάτηση» διευκρίνισε. Επίσης, η Βρετανία πρόσθεσε το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια και την Ανγκόλα στην κόκκινη ταξιδιωτική λίστα, κάτι που θα ισχύσει από την Κυριακή. Η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι η μετάλλαξη αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, ενώ πολλές χώρες προχώρησαν στο κλείσιμο των συνόρων τους σε χώρες της νοτίου Αφρικής, όπου θεωρείται ότι η μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί.

Ο εντοπισμός της μετάλλαξης έχει πυροδοτήσει πανικό, ενώ επιστήμονες της Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιούν ότι καθιστά τα εμβόλια κατά 40% λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης, έναντι της Δέλτα. Ο Τζάβιντ μάλιστα δεν απέκλεισε να επιβληθεί νέο lockdown αν χρειαστεί.

Σε καραντίνα 600 επιβάτες στην Ολλανδία
Τουλάχιστον 61 κρούσματα κορωνοϊού εισήλθαν στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική, εν μέσω φόβων για την διασπορά της νέας σούπερ μετάλλαξης.

Περίπου 600 επιβάτες που έφτασαν λίγο πριν τις απαγορεύσεις, με δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Σίπχολ, κοντά στο Άμστερνταμ από το Γιοχάνεσμπουργκ, που θεωρείται και το επίκεντρο της νέας μετάλλαξης, τέθηκαν σε καραντίνα.

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στην Ευρώπη εντοπίστηκε την Παρασκευή στο Βέλγιο. Ύποπτα κρούσματα ερευνούν σήμερα Γερμανία και Τσεχία.

Πηγή: protothema

 
20207