Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ για απελευθέρωση των μελών των ΗΕ στην Αιθιοπία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση απελευθέρωση των μελών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που κρατούνται στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, εξ όσων γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας, τα μέλη του προσωπικού κρατούνται χωρίς κατηγορία και δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της σύλληψής τους.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών εκτελεί κρίσιμο και αμερόληπτο έργο στην Αιθιοπία και ο Γενικός Γραμματέας τονίζει την υποχρέωση σεβασμού των προνομίων και ασυλιών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, τόσο του διεθνούς όσο και του αιθιοπικού, καθώς και της προστασίας του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και άλλων εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα στην Αιθιοπία, μεταξύ άλλων από αυθαίρετη κράτηση, σχολίασε ο εκπρόσωπος.
 
Η πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης δεν θα φέρει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην Αιθιοπία. Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει τα μέρη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία των αμάχων. Η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως. Ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αιθιοπία μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των Αιθιόπων, κατέληξε ο κ. Ντουζαρίκ.
 
(KYΠΕ)