Έκκληση Γκουτέρες για κατάπαυση πυρός στην Αιθιοπία

Η εκεχειρία "θα επιτρέψει να γίνει διάλογος" μεταξύ των αντίπαλων πλευρών

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε επίσημη επίσκεψη στην Κολομβία, απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη (24/11) να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός "άνευ όρων" για να σωθεί η Αιθιοπία.
 
"Η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία με παρακινεί να απευθύνω (...) επείγουσα έκκληση στους πρωταγωνιστές της ένοπλης σύρραξης στην Αιθιοπία να κηρύξουν άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός προκειμένου να σωθεί η χώρα", είπε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
 
Η εκεχειρία "θα επιτρέψει να γίνει διάλογος" μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, ώστε "να επιλυθεί η κρίση" και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής "να γίνει εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιφέρεια", πρόσθεσε, καθώς ολοκλήρωνε τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία.
 
Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ καταγράφηκε καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, έπειτα από έναν χρόνο αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και τους αντάρτες από την επαρχία Τιγκράι (βόρεια) και συμμάχους τους.
 
Αφού απώθησαν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις από τα εδάφη τους, οι αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) προωθήθηκαν και απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα.
 
Στο μεταξύ, η αμερικανική διπλωματία τόνισε χθες Τετάρτη πως δεν υπάρχει "στρατιωτική λύση" στην κρίση στην Αιθιοπία και κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση", μερικές ώρες αφού ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός Αμπι Άχμεντ βρίσκεται στο μέτωπο για να συντονίσει την "αντεπίθεση" του ομοσπονδιακού στρατού εναντίον των ανταρτών από τη βόρεια επαρχία Τιγκράι.
 
"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στην Αιθιοπία. Ο σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τη διπλωματία, η οποία είναι η πρώτη, η τελευταία και η μοναδική επιλογή", ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 

ΚΥΠΕ

 
20351