Ελλάδα: Έρχονται νέα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική

Ποια τα μέτρα που εξετάζονται μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική

Στο… κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού με τα κρούσματα να σπάνε την Τρίτη όλα τα ρεκόρ.

Την Τρίτη και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο  σχεδόν διπλασιάστηκε με – 240 νέα κρούσματα έναντι 127 που επιβεβαιώθηκαν την Δευτέρα– επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία  των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

>>> Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΙΠΕΣ-Πλειστηριασμοί: Μόλις το 7% πέτυχαν – Συσσωρεύει ακίνητα <<<

Μια μέρα πριν κλείσει ο Σεπτέμβριος, το Λεκανοπέδιο έχει ξεπεράσει τα 4000 περιστατικά σε ένα μήνα, αφού μετράμε 4044 κρούσματα μέσα σε 29 ημέρες. Οι νέες μολύνσεις του Σεπτεμβρίου στην Αττική αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 20% του συνόλου των κρουσμάτων το επτάμηνο της επιδημίας.

Τα μέτρα που εξετάζονται μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική

Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οκτώ ημέρες μετά τα τελευταία μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Αττική.

Η έξαρση των κρουσμάτων την Τρίτη θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου και το ζήτημα των κρουσμάτων αναμένεται να συζητηθεί. Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα «αυτοπεριορισμός ή καραντίνα». Έτσι, ένα από τα επόμενα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι οι μάσκες σε όλους τους χώρους.

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις τους, όπως να κλείνει νωρίτερα η εστίαση (στις 10 ή στις 11), καθώς και να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Δράσεις και τεστ παντού από τον ΕΟΔΥ

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη κατά την ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του δήμου Αθηναίων και της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Αθήνας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό.

>>> Διαβάστε επίσης: 2.855 «χρυσά» διαβατήρια μας έδωσαν €9,7 δις – Πού επενδύθηκαν <<<

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τη συνολική εικόνα του περασμένου δεκαημέρου αφότου τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά μέτρα, και θα αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα.

Με βάση τα στοιχεία, όπως είναι οι νέες διαγνώσεις, οι θάνατοι, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι μεταβολές των δεδομένων αυτών σε επτά και 14 ημέρες, θα αποφασίσουν εάν θα εισηγηθούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις ή όχι.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχει αποκλείσει τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Το ίδιο και ειδικά μέτρα για τους πολίτες άνω των 65 ετών, κάτι που, όμως, απέκλεισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Οπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστά μέτρα για τους πολίτες 65 ετών και πάνω.

Οι ειδικοί δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα, σε σχέση με τον αριθμό νέων διαγνώσεων, στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και αυτά τα στοιχεία ισορροπούν σε «τεντωμένο σχοινί». Το Μάιο όταν επιτράπηκαν ξανά οι μετακινήσεις, μετά το lockdown, η Ελλάδα μετρούσε 146 θανάτους. Πλέον, μέχρι και χθες και με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 383 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19. Οι θάνατοι τις τέσσερις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 117, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων στη χώρα μας απο την αρχή της επιδημίας.

Η επίπτωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι σοβαρή σε ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένους, καθώς προκαλεί σοβαρή νόσηση και αυξάνει τις πιθανότητες για διασωλήνωση και θάνατο. Οκτώ στους 10 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα ατόμων άνω των 65 χρόνων. Επιπλέον, το 65,8% των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι και χθες στα νοσοκομεία αναφοράς, ανήκουν σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα.

Τα δεδομένα αυτά, δείχνουν την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων αυτών, και αποτυπώνουν αυτό που τονίζουν οι ειδικοί. Ότι ανεξάρτητα ποιοι κολλούν – οι μεγαλύτεροι συνήθως προσέχουν περισσότερο σε σχέση με τους νέους – η επίπτωση είναι βαριά για αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι από τους οποίους μολύνονται με τόση κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Πηγή: Eleutherostypos.gr

 
20548
Thumbnail