Έλληνας ΥΠΕΘΑ: Θα ανακτήσουμε εναέρια υπεροχή έναντι Τουρκίας

Τι είπε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας μέσα στα επόμενα χρόνια έκανε λόγο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί να ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» ενώ έκανε λόγο για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τέθηκε το θέμα της αγοράς μιας μοίρας F-35 εκτιμώντας ότι η απόκτηση τους θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.

Εν συνεχεία επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. «Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
«Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν θα τα έχει καταφέρει. Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας.

(ΚΥΠΕ)

 
18839