Έλληνες vs NATO: Αρνητικό πρόσημο στην Βορειοατλαντική Συμμαχία

Πώς, άραγε, αποτιμούν οι πολίτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή τους στη γνωστή και ως Βορειοατλαντική Συμμαχία;

Αρνητική άποψη έχει για το ΝΑΤΟ το 51% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Pew Research Center, think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Τους λόγους επιχειρεί να εξηγήσει ο αντιπλοίαρχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τριαντάφυλλος Φωτιάδης.

Πώς, άραγε, αποτιμούν οι πολίτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή τους στη γνωστή και ως Βορειοατλαντική Συμμαχία; Αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς, με διασφαλισμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών τους; Ποιοι λαοί εμπιστεύονται λιγότερο τις ΗΠΑ; Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, το Pew Research Center, think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που πραγματοποίησε: «Πώς βλέπουν το ΝΑΤΟ τα κράτη μέλη»;

Έντονες επιφυλάξεις από τους πολίτες 

Κατά μέσο όρο, το 27% των πολιτών από τις 16 χώρες-μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασε αρνητική άποψη για τη Συμμαχία, ενώ το 53% θετική. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949, προκειμένου να εξασφαλιστεί συλλογική άμυνα κατά της Σοβιετικής Ένωσης, με το αίτημα αυτό να μοιάζει σήμερα τουλάχιστον παρωχημένο. Ωστόσο, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων, η συμμαχία επιδιώκει σταθερά να εξισορροπήσει τη ρωσική εξουσία και επιρροή σε άλλες χώρες. Σε ποσοστό 82% εκφράστηκαν θετικά για το ΝΑΤΟ στην Πολωνία (το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε η έρευνα), ενώ «βαρομετρικό χαμηλό» κατεγράφη στην Τουρκία. Το 55% των Τούρκων εκφράζουν αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ, μακράν η πιο εχθρική. Ακολουθεί η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται επίσης στις χαμηλότερες θέσεις, με 37%, αφού σε ποσοστό 51% οι Έλληνες απέδωσαν αρνητικό πρόσημο στο ΝΑΤΟ. 

Το θέμα για το οποίο τοποθετήθηκαν με τις εντονότερες επιφυλάξεις, οι ερωτηθέντες, είναι η συλλογική άμυνα. Όπως προκύπτει από το  Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, «επίθεση εναντίον μιας χώρας-μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων». Θα εκπληρωθούν όμως αυτές οι υποχρεώσεις στην πράξη, εάν προκύψει η ανάγκη; Αυτό φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας να απασχολεί τους περισσότερους ερωτηθέντες πολίτες. Σε αυτό το θέμα εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος δισταγμός. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν η χώρα τους θα έπρεπε να βοηθήσει έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ απέναντι σε μια επίθεση από τη Ρωσία, το 50% απάντησε όχι. Μόλις σε ποσοστό 38%, οι πολίτες των κρατών-μελών απάντησαν πως η χώρα τους θα έπρεπε να υπερασπιστεί μία χώρα-σύμμαχο. Στην Ελλάδα το 63% απάντησε «όχι, δεν θα έπρεπε να το κάνει», και μόνο το 25% πως «ναι, θα έπρεπε να το κάνει». Τα ποσοστά για την Τουρκία είναι 55% και 32% αντίστοιχα.

>>> Όλες οι διεθνής ειδήσεις σήμερα <<<

Μηδενικό το όφελος της Ελλάδας από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ούτε λύνει, ούτε αντιμετωπίζει τις αντιθέσεις μας με την Τουρκία, και φυσικά, ούτε προστατεύει κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα», σχολίασε ο αντιπλοίαρχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, μιλώντας στο Sputnik. 

Όπως τόνισε: «Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός λαός αποδίδει τόσο αρνητικό πρόσημο στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο κύριος Φωτιάδης έκανε λόγο για μία επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία που διαλύει χώρες, ενισχύει εθνικισμούς και θρησκευτικές αντιθέσεις.

«Δεν έχει κανένα όφελος η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Διαθέτει πάνω από 4 δισ. ευρώ για τις ανάγκες μίας λυκοσυμμαχίας, η οποία έχει παραδώσει γη αέρα και θάλασσα στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών με την κατάπτυστη συμφωνία για τις βάσεις  με τις ΗΠΑ, για να εξαπολύουν πολέμους εναντίων των λαών της περιοχής, και της περικύκλωσης της Ρωσίας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας. Η συνύπαρξη της Ελλάδας με την Τουρκία στους κόλπους της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ από το 1952, όταν έγιναν μέλη, δεν κατοχύρωσε σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των χωρών και θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο το Αιγαίο. Γι' αυτό και βλέπουμε τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να συνιστούν σε Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν», με στόχο τη διασφάλιση της συνοχής του ΝΑΤΟ. Όσο και αν θέλουν να προβάλλουν τη ΝΑΤΟική εμπλοκή ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και «ασπίδα» στην επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυνική παραδοχή της κυβέρνησης ότι, στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία δεν περιμένει καμία βοήθεια από τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς συμμάχους, θα αποτελέσει την επιτάχυνση του συμβιβασμού και της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ, μια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία που διαλύει χώρες, ενισχύει εθνικισμούς και θρησκευτικές αντιθέσεις».

Καταλήγοντας, ο αντιπλοίαρχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπογράμμισε πως το πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού είναι η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Επιλογή και πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού είναι η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τα εγκληματικά τους σχέδια».

sputniknews.gr