Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σκέφτεται η ΕΕ λόγω Συρίας

Η ΕΕ υποβαθμίζει σε νέο χαμηλό τις σχέσεις Αγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ

Την επιβολή εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων στη Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία ενδέχεται να αποφασίσουν οι ηγέτες της την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Μια τέτοια απόφαση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα υποβαθμίσει σε νέο χαμηλό τις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η Γερμανία δήλωσε σήμερα 12/10 ότι σταμάτησε τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού (επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα), ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει την υποβολή κυρώσεων ως αρμόζουσα απάντηση στην τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία. Μάλιστα σύμφωνα με την Γαλλία θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση και η ιδιότητα της Τουρκίας ως χώρας -μέλους του ΝΑΤΟ .

Η επιβολή εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων τέθηκε σε μια συγκέντρωση διπλωματών της ΕΕ την Παρασκευή 11/10, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. Η εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, δήλωσε ότι η χώρα της θα προτείνει επίσημα το μέτρο στην  συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θεμάτων και διμάχες – από την έκπτωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην χώρα έως τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου – που «σπρώχνουν» τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ σε σημείο θραύσης. Η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τις περισσότερες διμερείς επαφές και έχει δηλώσει ότι μπορεί να υιοθετήσει κυρώσεις για τις Τουρκικές γεωτρήσεις ανέρευσης υδρογονανθράκων.

Η απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει τις εξαγωγές  σε έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της αμυντικής της βιομηχανία είναι ένα επιπλέον σημάδι ότι ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι πρόθυμες να απορροφήσουν το οικονομικό κόστος από την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα της γερμανικής Bild am Sonntag το 2018, οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία αποτελούσαν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της Γερμανίας και ανέρχονταν στα 770,8 εκατομμυρία ευρώ.

Η τουρκική επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απόκρουση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους έχει εξοργίσει την ΕΕ. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική μας ανησυχία είναι ότι οι ενέργειές της μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή, κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε «, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ την Παρασκευή.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Οι πρόσφυγες ως απειλή 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δείχνει ασυγκίνητος τόσο στην προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρώπη όσο και από τα αιτήματα των μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα για την επιχείρησή της κατά των Κούρδων. Την εβδομάδα που μας πέρασε απειλούσε να «ανοίξει τις πόρτες» για 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία ώστε να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Και ενώ ο Τουσκ απάντησε ότι η ΕΕ δεν δέχεται απειλές και ούτε θα επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο εκβιασμού, τα σχόλια του Ερντογάν υπογραμμίζουν πως το μπλοκ μπορεί να περπατά με σφιχτό σχοινί.

Παρά τις ανανεωμένες εντάσεις, η ΕΕ ανησυχεί για μια κλιμάκωση που θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία ορόσημο για τη μετανάστευση του 2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία συγκράτησε μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έναντι οικονομικής βοήθειας. Την περασμένη εβδομάδα, χώρες όπως η Ουγγαρία ήταν επιφυλακτικές για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος της ΕΕ που καταδίκαζε την τουρκική εισβολή, ανησυχώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία μετανάστευσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ <<<

Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε επίπεδο Ένωσης απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού μπλοκ. Η εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι η Στοκχόλμη ελπίζει ότι η πρότασή της θα υποστηριχθεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει εικασίες.