Επαναρχίζουν οι συνομιλίες Ιράν-Δύσης την Πέμπτη (4/8)

Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ Ιράν & της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Τεχεράνης

Την Πέμπτη αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Τεχεράνης. Η εξέλιξη αυτή επετεύχθη ύστερα από παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες.

Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «το Ιράν είναι έτοιμο για την υπογραφή συμφωνίας, αρκεί να διασφαλίζονται τα δικαιώματά του».

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, πλήθαιναν οι δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων περί της πρόθεσης της χώρας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα μέλη της Κυβέρνησης με δηλώσεις τους επέκριναν την αμερικανική εξωτερική πολιτική τόσο ως προς τα περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις χώρες του Περσικού Κόλπου, όσο και ως προς τη στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ.

Από ισραηλινής πλευράς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφεύγει να εκφράσει δημοσίως την άποψή της ως προς τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ωστόσο, η ισραηλινή ηγεσία έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα τεθεί υπό έλεγχο με δυναμικές κινήσεις αποτροπής και όχι μέσω μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι η διαδικασία που ακολουθείται απλώς καθυστερεί και δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικής βόμβας εκ μέρους της Τεχεράνης. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ισραήλ υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ», στην οποία δηλώνουν αμφότερες οι χώρες την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν το ενδεχόμενο παραγωγής ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ, Ντίμιτερ Τζιάντσιεφ, ερωτηθείς σήμερα από δημοσιογράφο της ισραηλινής κρατικής ραδιοφωνίας σε τι αποσκοπεί η ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, απάντησε ότι «μέσω μίας συμφωνίας θα είναι δυνατή η εξασφάλιση εγγυήσεως εκ μέρους του Ιράν προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς του υποχρεώσεις». Διευκρίνισε ότι «σκοπός της συμφωνίας θα είναι να καθυστερήσει την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προσθέτοντας ότι «τώρα, που δεν ισχύει καμία συμφωνία, το Ιράν απλώς επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου και δεν περιορίζει τις πυρηνικές του δυνατότητες».

ΚΥΠΕ