Επέκταση εμβολιασμών στο Ην. Βασίλειο

Σειρά παίρνουν οι επόμενες δύο κατηγορίες προτεραιότητας, δηλαδή οι πολίτες ηλικίας 65-69 ετών και εκείνοι ηλικίας 16-65

Η βρετανική κυβέρνηση πέτυχε τον πρώτο ενδιάμεσο στόχο του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού που είχε ανακοινώσει προσφέροντας την πρώτη δόση στα περίπου 14,9 εκατομμύρια πολιτών των πρώτων τεσσάρων κατηγοριών προτεραιότητας που είχε ορίσει το Ενιαίο Κέντρο Εμβολιασμού.

Όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμού Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι, μέχρι και το Σάββατο (13/2) είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση πάνω από 15 εκατομμύρια πολίτες. 

Οι πρώτες τέσσερις κατηγορίες περιλάμβαναν τους κατοίκους της χώρας άνω των 70 ετών, τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, τους κλινικά εξαιρετικά ευπαθείς πολίτες και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Σειρά παίρνουν οι επόμενες δύο κατηγορίες προτεραιότητας, δηλαδή οι πολίτες ηλικίας 65-69 ετών και εκείνοι ηλικίας 16-65 που θεωρείται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου.

Το NHS Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ήδη 1,2 εκατομμύρια εξ αυτών των πολιτών έχουν αρχίσει από χθες να λαμβάνουν ειδοποίηση να κανονίσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ ακόμα 1,2 εκατομμύρια ειδοποιήσεις θα προωθηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Οι άνω των 65 θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο είτε σε κάποιο από τα περισσότερα από 100 μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών είτε σε ένα από τα σχεδόν 200 φαρμακεία που χορηγούν το εμβόλιο.

Τα περισσότερα από 1.000 τοπικά ιατρεία που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα επικεντρωθούν αρχικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών υψηλού ρίσκου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Αγγλίας σερ Σάιμον Στίβενς δήλωσε ότι μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα, πλέον το πρόγραμμα εμβολιασμών εισέρχεται σε μια «νέα φάση».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μέχρι στιγμή το Ενιαίο Κέντρο Εμβολιασμών έχει ορίσει εννέα κατηγορίες προτεραιότητας. Η έβδομη κατηγορία περιλαμβάνει τους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών, η επόμενη τους ηλικίας 55-59 και η ένατη τους 50-54.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό όλων αυτών των πολιτών άνω των 50 ετών ως το τέλος Απριλίου. Πρόκειται για χονδρικά περίπου 32 εκατομμύρια πολίτες από τα 53 εκατομμύρια των ενηλίκων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Θα ακολουθήσει ο καθορισμός της σειράς προτεραιότητας για τους ενηλίκους έως 49 ετών.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά δημοσιευμάτων χαρακτηρίζουν ειλημμένη την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, πιθανότατα όλων των τάξεων, στις 8 Μαρτίου.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο «αισιόδοξος» ότι η έναρξη χαλάρωσης των περιορισμών του lockdown πλησιάζει, τονίζοντας ότι πράγματι προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση των παιδιών.

Αν και ομάδα 63 Συντηρητικών βουλευτών ζητά άρση όλων των περιορισμών έως τα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει μία σταδιακή και προσεκτική άρση του lockdown. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ απέρριψε τις πιέσεις των Βουλευτών λέγοντας ότι η κυβέρνηση δε θα δεσμευθεί σε «αυθαίρετους» στόχους για την άρση του lockdown.

Οι Sunday Times και η Sunday Telegraph ανέφεραν ότι μαζί με το άνοιγμα των σχολείων πιθανώς θα επιτραπεί η συνάντηση δύο ατόμων που δε συγκατοικούν σε ένα πάρκο ή άλλο ανοιχτό δημόσιο χώρο για έναν καφέ ή για πικ-νικ, πάντα με τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων. Το πικ-νικ θα επιτρέπεται και για τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούν να βρεθούν σε ένα πάρκο, αλλά μόνο για άσκηση.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι προς τα τέλη Μαρτίου θα επιτραπεί η υπαίθρια άθληση, όπως το τένις και το γκολφ, για δύο άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά.

Σειρά θα πάρει έπειτα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στο τέλος η εστίαση. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι παμπ και τα εστιατόρια μπορεί να ανοίξουν πλήρως οποιαδήποτε στιγμή από τις αρχές Μαΐου έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους Sunday Times, αν και η Mail on Sunday γράφει πως η εστίαση θα ανοίξει για τα καταστήματα που έχουν κήπους και εξωτερικούς χώρους έως τις αρχές Απριλίου, ώστε να συμπέσει με το Πάσχα των καθολικών στις 4 Απριλίου.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα προβεί σε παρουσίαση ενός «οδικού χάρτη» για την έξοδο από το lockdown στις 22 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία για όσους εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προερχόμενοι από 33 χώρες της «κόκκινης λίστας» που συνδέονται με τη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορωνοϊού.

Αρχίζει επίσης να ισχύει η υποχρέωση διενέργειας δύο πρόσθετων διαγνωστικών τεστ για όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα κατά τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξη.

ΚΥΠΕ