«Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε χώρες της Ευρώπης (VIDEO)

Χάος στην Ευρώπη: Μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε πτήσεις

UPD: Βρετανία: Το πρόβλημα διορθώθηκε, λέει η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας

Βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στον βρετανικό εναέριο χώρο έχει προκαλέσει χάος στις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος αποκατάστασης της τεχνικής βλάβης.

Τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Nats εξηγεί ότι το τεχνικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσης, δηλαδή των πληροφοριών που χρειάζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για να γνωρίζουν από πού και πότε πετάει ένα αεροσκάφος, τη διαδρομή και τον προορισμό.

«Μέχρι οι μηχανικοί μας να επιλύσουν το πρόβλημα, τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο, γι’ αυτό και εφαρμόσαμε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας», αναφέρει εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, η υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με την ασφάλεια των αερομεταφορών, αναφέροντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος. Προς διευκρίνιση, ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός, χρειάστηκε να εφαρμόσουμε περιορισμούς στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια».

Προβλήματα και σε πτήσεις από Ελλάδα προς Ηνωμένο Βασίλειο

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, προβλήματα αναφέρθηκαν ήδη για πτήση από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης και για πτήση από την Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να επηρεάζονται 85 περίπου πτήσεις από και προς την Ελλάδα με αφετηρία ή τελικό προορισμό τα αγγλικά αεροδρόμια.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται συνολικά 900.000 λεπτά καθυστέρησης που είναι το συνολικό άθροισμα για όλες τις πτήσεις που επηρεάζονται από τη βλάβη στο δίκτυο συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας του βρετανικού εναέριου χώρου. Πριν από μια ώρα τα συνολικά λεπτά καθυστέρησης είχαν ξεπεράσει το 1.000.000 και μάλιστα υπήρξε πτήση που είχε έως και 10 ώρες καθυστέρηση. Συνολικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα 400 πτήσεις απ’ όλο τον κόσμο που συνδέονται με τα αγγλικά αεροδρόμια. Οι 85 απ’ αυτές αφορούν πτήσεις από και προς την Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι λένε οι αεροπορικές εταιρείες

Νωρίτερα, η Jet2 έδωσε μια αίσθηση της κλίμακας του προβλήματος - λέγοντας ότι η βλάβη έχει επηρεάσει «όλες τις αεροπορικές εταιρείες» και ότι «όλες οι πτήσεις που αναχωρούν και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές καθυστερήσεις».

Η British Airways και η Wizz Air δήλωσαν ότι «συνεργάζονται στενά» με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να ενημερώσουν τους επιβάτες.

Η Ryanair ζήτησε συγγνώμη από τους πληγέντες επιβάτες και ξεκαθάρισε ότι «η βλάβη του ATC (έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας)... είναι πέρα από τον έλεγχο της Ryanair».

Η Aer Lingus έκανε την ίδια επισήμανση και αναφέρει ότι το ζήτημα σήμαινε «σοβαρούς περιορισμούς σε όλες τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα».

Η Tui εξέδωσε την εξής συμβουλή προς τους πελάτες της: «Παρακολουθήστε τους πίνακες αναχωρήσεων ή τα email σας για περαιτέρω ενημερώσεις».

Η Virgin Atlantic είχε παρόμοιο μήνυμα- οι επιβάτες της προτρέπονται να ελέγχουν εκ των προτέρων την κατάσταση της πτήσης τους στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας.

Ο σκωτσέζικος πάροχος Loganair σήμανε συναγερμό νωρίτερα, αναφέροντας ότι υπήρξε «αποτυχία σε όλο το δίκτυο της των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».

newmoney.gr