Επόμενη εβδομάδα η απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Γιατί ο Ζελένσκι συνδέει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με την πορεία της Ουκρανίας

 

Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Κίεβο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι συζητήσεις του Σαββάτου με τον Ζελένσκι «θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σχετικά με το αν θα προτείνουμε την Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα».

«Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος τις συστάσεις – τη λεγόμενη γνώμη της – για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για αυτήν την αξιολόγηση. Και σας υποσχέθηκα τον Απρίλιο, αγαπητέ Βολοντίμιρ, ότι θα εργαστούμε ακούραστα γι’ αυτό. Έτσι, οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το μονοπάτι είναι γνωστό, είναι ένα μονοπάτι προς τα εμπρός που βασίζεται στην αξία. Είναι ένας δρόμος όπου, πρέπει να πω, εκτιμώ πραγματικά τις τεράστιες προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας σε αυτή τη διαδικασία. Ο λαός της Ουκρανίας έχει επιδείξει απίστευτη δύναμη, κίνητρο και αντοχή. Έτσι, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι θα είμαστε μαζί και θα ξεπεράσετε αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Εμείς και εσείς θα ξαναχτίσουμε αυτή την όμορφη χώρα και θα εκσυγχρονίσουμε την Ουκρανία. Και θέλω μόνο να πω ότι θα είμαστε δίπλα σας» είπε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο ανοικοδόμησης της χώρας: «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις ότι υπάρχει μια τεράστια βούληση εκτός Ουκρανίας να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση – είτε πρόκειται για τα κράτη μέλη, είτε για άλλους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας, αλλά και για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά, η επιχειρηματική κοινότητα ενδιαφέρεται πολύ να στηρίξει την Ουκρανία για την ανοικοδόμηση», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαία επίτροπος είπε ότι αν και διαδικασία αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει μακρά εμπειρία στο πώς να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις και κυρίως πώς να διαχειριστεί επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις: «Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους: Θέλουμε να διοχετεύσουμε τις επενδύσεις και να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των Ουκρανών. Ανοικοδομούμε την Ουκρανία. Κάνουμε την Ουκρανία ελκυστική για τους επενδυτές, ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον επιχειρηματικό τομέα. Και φυσικά υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Αυτό είναι τόσο σημαντικό για να έχουμε τον συνδυασμό μεταρρύθμισης και επενδύσεων. Θέλουμε να διοχετεύσουμε τις επενδύσεις και να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των Ουκρανών», υπογράμμισε

Η συμφωνία των 27

Σημειώνεται ότι και οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν εκτενείς συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται πριν το Κίεβο εξεταστεί για ένταξη.

Πάντως, η επικεφαλής της Κομισιόν, κατά τη δεύτερη επίσκεψή της στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, υπενθύμισε στον Ζελένσκι ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα προκειμένου να πληροί η χώρα τα κριτήρια που απαιτούνται για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προϋποθέσεις

«Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η «κοινή τύχη» Ουκρανίας-ΕΕ

«Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία και η Ουκρανία είναι το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας» είπε από την πλευρά του ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια θετική απάντηση της ΕΕ στην ουκρανική αίτηση για ένταξη μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στο ερώτημα εάν το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει καθόλου μέλλον».

Ο ουκρανικός λαός «έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ot.gr