Έρευνα: Ανοσία άνω των 6 μηνών με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech

Σύμφωνα με έρευνα, το εμβόλιο είναι πλήρως αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού

Ανοσία τουλάχιστον έξι μηνών εξασφαλίζουν οι εμβολιασθέντες και με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας για την ανοσοαπόκριση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη διεύρυνση της επίτευξης τείχους ανοσίας στον κορωνοϊό.

Οπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, αυτό δεν σημαίνει πως η προστασία μετά τον εμβολιασμό είναι εξάμηνης διάρκειας, αλλά ότι πλέον υπάρχουν δεδομένα για το συγκεκριμένο διάστημα. Σημαίνει δηλαδή ότι έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, οι εθελοντές παρέμειναν περισσότερο από 90% προστατευμένοι από τη λοίμωξη της COVID-19 και ακόμη καλύτερα προστατευμένοι από σοβαρή λοίμωξη.

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, στο διάστημα από μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έως και 6 μήνες, από τους 927 συμμετέχοντες στη δοκιμή που αρρώστησαν με COVID-19, μόνο οι 77 είχαν λάβει το ενεργό εμβόλιο, σε σύγκριση με τους 850 που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Άρα το εμβόλιο παραμένει κατά 91% τουλάχιστον αποτελεσματικό κατά της νόσου για τους επόμενους έξι μήνες.

Επίσης σύμφωνα με τις εταιρίες, είναι πλήρως αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού.

Όπως αναφέρουν Pfizer και BioNTech σε κοινή τους ανακοίνωση:

«Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, όπως ορίζεται από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), και 95,3% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής COVID-19, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)»

Τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής κυκλοφορούν υπό έκτακτη αδειοδότηση επειδή δεν είχαν μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν επιτρέψει στις εταιρείες να παρουσιάσουν δεδομένα δύο μηνών για την έκτακτη αδειοδότηση για χρήση -κυρίως σε ενήλικες, λόγω της πανδημίας.

Πηγή: Newmoney.gr

 
16174