Ερντογάν για Λιβύη: Εμείς κάναμε το καθήκον μας, τα υπόλοιπα επαφίονται στον Πούτιν

“Είναι θετικό το ότι ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως η Τουρκία έπραξε το καθήκον της πετυχαίνοντας να έχει στα χέρια της το κείμενο της συμφωνίας υπογραμμένο από την κυβέρνηση της Τρίπολης και πως τα υπόλοιπα επαφίονται στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την ομάδα του. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο είπε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει στον Χαφτάρ το μάθημα που του αξίζει. Ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε εάν έχουν ξεχάσει τη στήριξη που έδωσε η Λιβύη στην Τουρκία κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, λέγοντας ότι τότε η Τρίπολη είχε θέσει υπό τις διαταγές του τουρκικού στρατού ολόκληρο το οπλοστάσιό της. 

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η Λιβύη μπορεί να φαίνεται λίγο μακριά αλλά για μας ποτέ δεν είναι ένα ξένο μέρος”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει πολύ στενούς κοινωνικούς δεσμούς με τη Λιβύη και τον λαό της. “Γι αυτό δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη. Να μην περιμένει κανείς από εμάς να γυρίσουμε την πλάτη στους Λίβυους αδελφούς μας. Εκείνοι που βούτηξαν τη Λιβύη στο αίμα είναι οι ίδιοι που επιδεικνύουν το μίσος τους εναντίον της χώρας μας. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν Άραβες αδελφοί μας που δεν συνηθίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν αδελφοί μας τους οποίους έχει θέσει στόχο του ο Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ θέλει να τους εξαφανίσει και αυτούς”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έχουν αντίληψη της ιστορικής ευθύνης που έχουν απέναντι σε όλους τους Λίβυους αδελφούς τους. “Αυτοί στο παρελθόν ήταν δίπλα μας στις πιο δύσκολες μας μέρες. Κι εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα τους”. 

Αναφερόμενος στην στήριξη της Λιβύης προς την Τουρκία κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε: “Έχετε ξεχάσει τη στήριξη που έδωσε η Λιβύη στη χώρα μας κατά την επιχείρηση στην Κύπρο;”. Ανέφερε ότι τότε η Λιβύη είχε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, θέτοντας ολόκληρο το οπλοστάσιό της υπό τις διαταγές του τουρκικού στρατού. “Οι αξιωματούχοι που είναι ακόμη εν ζωή και βρίσκονταν στην κυβέρνηση κατά την περίοδο της  Ειρηνευτικής Επιχείρησης το γνωρίζουν πολύ καλά. Η μεγαλοψυχία που έδειξε η Λιβύη δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στην άκρη. Δεν ξεχνάμε τα λόγια του Καντάφι: ‘Όλα τα όπλα που έχω στα χέρια μου είναι στις διαταγές του τουρκικού στρατού’. Αυτά έχουν γίνει και τα ξέρουμε”, ανέφερε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε για εκείνους που λένε ‘τί δουλειά έχουμε στη Λιβύη’ πως είναι πολιτικά και ιστορικά αδαείς. Η καθαρή στάση που επέδειξε η Τουρκία στη Λιβύη μαζί με την καταστροφή των παιχνιδιών στην Μεσόγειο κρύβει ένα πολύ πιο βαθύ σχέδιο. Εάν η Τουρκία δεν παρενέβαινε, σήμερα ο Χαφτάρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη Λιβύη, ολόκληρος ο λαός θα είχε πέσει εξολοκλήρου στα νύχια του τύρανου”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως χθες στη Μόσχα η κυβέρνησης της Τρίπολης επέδειξε στάση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις που στόχο είχαν να την γραπτή συμφωνία εκεχειρίας. “Παρά την στάση αυτή, ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ δεν υπέγραψε την εκεχειρία. Πρώτα είπε ναι και μετά δυστυχώς αποχώρησε από τη Μόσχα, το έσκασε από τη Μόσχα και δεν υπέγραψε. Αλλά η αντιπροσωπεία μας επιδεικνύοντας εκεί μια ειλικρινή στάση, υπογράφηκε η συμφωνία και αυτή τη στιγμή το κείμενο είναι στα χέρια μας. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, από δω και πέρα τα υπόλοιπα επαφίονται στον κ. Πούτιν και την ομάδα του…Ποτέ δεν απαρνούμαστε αυτά που υποσχεθήκαμε”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Χαφτάρ τώρα με τη στάση του δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. “Γνωρίζουμε ότι το μητρώο του δεν ήταν καθόλου καλό ούτε και στις προηγούμενες συμφωνίες. Δεν μας εξέπληξε η άρνησή του για κατάπαυση του πυρός. Αλλά η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά στην υπόθεση αυτή είναι και η Τουρκία. Βρίσκουμε θετικό το ότι χθες στις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο θα αξιολογήσουν το θέμα της Λιβύης μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την ταλία, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Αραβικά Εμιράτα. Ανέφερε ότι θέση της Τουρκίας είναι να συμμετέχουν οπωσδήποτε και Τυνησία και Κατάρ σε αυτή την σύνοδο, ωστόσο ακόμη δεν πήραν το αποτέλεσμα που θέλουν στην πρόταση της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αν η διεθνής κοινότητα συμπεριφερθεί με βάση της συνείδηση και τις ηθικές αρχές τότε η κρίση της Λιβύης σύντομα θα πάρει τον δρόμο της ειρήνης, ωστόσο είπε πως όσο βλέπουν τη Λιβύη ως ζήτημα που συνδέεται με τον έλεγχο των πετρελαίων θα χυθεί ακόμη περισσότερο αίμα. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν θα διστάσουν "να δώσουν στον Χαφτάρ το μάθημα που του αξίζει", προσθέτοντας ότι μέχρι ο λαός της Λιβύης να πετύχει την ελευθερία και την σταθερότητα θα συνεχίσει η Τουρκία να έχει παρουσία σε αυτή την περιοχή. 

ΚΥΠΕ

 
5706
Thumbnail

Η ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD αναρωτιέται τι θέλει να επιτύχει η Τουρκία στη Λιβύη, για να απαντήσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει τα δικά του συμφέροντα στη Λιβύη, τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η ιστοσελίδα της Deutsche Welle φιλοξενεί εμπειρογνώμονα της Βόρειας Αφρικής στη δεξαμενή σκέψης Chatham House του Λονδίνου, ο οποίος αμφιβάλλει ότι η Γερμανία θα τα καταφέρει. Χώρες που έχουν άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη και συνεργάστηκαν απευθείας με ένα  από   τα  εμπόλεμα   μέρη   θα   ασκούσαν   μεγαλύτερη   επιρροή   στην   πολιτική διαδικασία, δηλώνει ο εμπειρογνώμονας Eaton, για να προσθέσει πως «Η Γερμανία δεν έχει κάνει  "ούτε το ένα ούτε  το  άλλο".

 

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης είναι δύσκολες επειδή η διεθνής κοινότητα και ακόμα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας είναι πολύ διχασμένοι στο ζήτημα της Λιβύης. Ειδικά από τη στιγμή που οι Τούρκοι και οι Ρώσοι διαδραμάτισαν τόσο ισχυρό ρόλο στη Λιβύη και αναμένουν η εμπλοκή τους να αποδώσει υπό την μορφή εμπορικών συμφωνιών με τον ενεργειακό προμηθευτή Λιβύη, ο Eaton πιστεύει  ότι η Γερμανία θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει τις επιθυμίες της».

>>> Όλες οι διεθνείς ειδήσεις εδώ <<<

Το ίδιο Μέσο  με τίτλο “Λιβύη: Η οργή των Αράβων εναντίον της Τουρκίας” υποστηρίζει πως η συμμαχία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Λίβυου Σάρατζ  προκαλεί αγανάκτηση σχεδόν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Το εγχείρημα του Ερντογάν είναι παράτολμο. Εάν ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Σάρατζ ηττηθεί στον αγώνα για την εξουσία στη Λιβύη, ο Eρντογάν  θα χάσει επίσης το παιχνίδι πόκερ για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, καθώς οι συμφωνίες θα υφίστανται μόνο υπό τον Σάρατζ.

 

ad2mobile

Από την άλλη πλευρά,συνεχίζει το δημοσίευμα, αν επικρατήσει ο Χαφτάρ, μια από τις πρώτες ενέργειές  του θα είναι να ακυρώσει τη  συμφωνία με την Τουρκία.

ΚΥΠΕ - Παντελής Βαλασόπουλος

article 1