Ερντογάν: Επίθεση στα δικαιώματα μας οι επικρίσεις για Αγ. Σοφία

Οι επικρίσεις για την Αγία Σοφία είναι επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, λέει ο Τούρκος Πρόεδρος

«Πυρά» εναντίον όλων όσων προέτρεψαν την Άγκυρα να μην μετατρέψει σε τέμενος την Αγία Σοφία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Οι επικρίσεις για την Αγία Σοφία επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Όπως εμείς δεν ασχολούμαστε με τους λατρευτικούς χώρους σε άλλες χώρες, έτσι και οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να ασχολούνται με τους δικούς μας λατρευτικούς χώρους» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Στη χώρα μας λειτουργούν 435 εκκλησίες και συναγωγές. Όπως για παράδειγμα έγινε με την εκκλησία στον Μπαλατά, εμείς στηρίζουμε τις νέες εκκλησίες και το κάνουμε με έξοδα από το δημόσιο ταμείο». 

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «το να επικρίνουν μια τέτοια χώρα για τους λατρευτικούς χώρους αποτελεί άρνηση πραγματικότητας».

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και των μουσουλμάνων και των μελών άλλων θρησκειών στη χώρα μας» κατέληξε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου έγιναν κατά την τελετή θεμελίωσης τεμένους στην περιοχή Λέβεντ της Κωνσταντινούπολης

Προβληματισμός της διεθνούς κοινότητας

Το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή κοινότητα, με αρκετές κυβερνήσεις να εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου.
Μάλιστα, στις χώρες που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους προστέθηκε και η Ρωσία.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞΜαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη» και αναμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Καταρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου παράλληλα ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση, υπογραμμίζοντας τον «πανανθρώπινο» χαρακτήρα του μνημείου της UNESCO.

Γαλλία: Να παραμείνει ανοικτή σε όλους

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ανέφερε πως η Αγία Σοφία «πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους, ως ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας».

Η τοποθέτηση από τη Γαλλία για την Αγία Σοφία έγινε μια ημέρα μετά την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να εγκαταλείψει το σχέδιο του να τη μετατρέψει σε τζαμί.
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το ιστορικό μουσείο σε τζαμί.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από συνεδρίαση – εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά πέταξε το μπαλάκι στον Ταγίπ Ερντογάν για την τελική απόφαση ως προς το μέλλον της.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».

Από την πλευρά της, η Αθήνα κρατά στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, μένοντας σταθερή στη θέση της ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνο-τουρκικό, αλλά διεθνές.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία. Αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν την περίοδο που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Ιουστινιανός Α'.

Πηγή: Cnn.gr

 
12282
Thumbnail