Ερντογάν - Κόντε: Οι διαπραγματεύσεις για Λιβύη προχωρούν θετικά

Θετικά προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για τη Λιβύη

Θετικά προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του μέχρι απόψε θα τελειώσουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι προσπαθούν ώστε η εκεχειρία στη Λιβύη να είναι μόνιμη. Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος Τζουζέπε Κόντε είπε ότι στηρίζει την πολιτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το Συριακό και τις διμερείς τους σχέσεις. Στηρίζουν, είπε, με εποικοδομητικό τρόπο τη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν. “Είμαστε αποφασισμένοι κι εμείς για τη συμμετοχή μας στη σύνοδο του Βερολίνου που θα γίνει στα τέλη αυτής της βδομάδας”, πρόσθεσε και δήλωσε ότι έκαναν μια κοινή ανακοίνωση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ξεκίνησε η εκεχειρία. “Η αντιπροσωπεία μας σήμερα συνεχίζει τις επαφές στην Μόσχα. Εύχομαι σύντομα να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας. Θεωρούμε σημαντικές τις προσπάθειες της Ιταλίας. Προσπαθούμε η εκεχειρία να είναι μόνιμη”, ανέφερε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι μετέφερε στον Ιταλό Πρωθυπουργό τις προσδοκίες της Τουρκίας από την ΕΕ. “Συμφωνήσαμε φέτος να πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική σύνοδος η οποία από το 2012 και μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί”, αδήλωσε.

Σε ερώτηση εάν θα σταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται... Πιστεύω ότι μέχρι απόψε θα τελειώσουν οι συνομιλίες. Αλλά έχω ενημερωθεί ότι προχωρούν θετικά”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μετά τη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι εύστοχο τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν ρόλο παρατηρητή εκεί. Για τη Σύνοδο του Βερολίνου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “συναντόμαστε, θα συναντηθούμε ως ηγέτες για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εκεχειρία”. “Εύχομαι αυτές οι εξελίξεις στη Λιβύη να τερματιστούν και να επικρατήσει η ειρήνη στη Λιβύη”, ανέφερε.

Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Βερολίνο θα βγει ένα ισχυρό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή εργασία στη Μόσχα θα αποτελέσει μια ισχυρή υποδομή για τη διαδικασίας του Βερολίνου. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως το κείμενο που θα προκύψει σήμερα στηΜόσχα θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες στο Βερολίνο με την ευχή ότι θα καταλήξουν σε ένα σταθερό έδαφος.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος είπε πως “χάρη στο ανακοινωθέν Τουρκίας -Ρωσίας για εκεχειρία η πορεία είναι θετική και ελπίζω ότι θα ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας”. Είπε ακόμη ότι συμφώνησαν πως η διαδικασία Βερολίνου θα είναι ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Όπως είπε, η Ιταλία στηρίζει την πολιτική διαδικασία και πως δεν στηρίζει τίποτα που να αποτελεί επέμβαση στην σταθερότητα και την ανεξαρτησία υπό την μορφή όρων. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε πως στη Σύνοδο του Βερολίνου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμμετέχει και η Ιταλία και ιδιαίτερα η Τουρκία. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Τούρκο Πρόεδρο ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπογραφεί εκεχειρία. “Αλλά ασφαλώς αυτό είναι μόνο ένα βήμα, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, δεν μπορούμε να ζητωκραυγάσουμε για τη νίκη αμέσως”, ανέφερε. Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία του Βερολίνου είπε πως στόχος είναι μια μη διαιρεμένη και ανεξάρτητη Λιβύη.

(ΚΥΠΕ)

 
14188
Thumbnail