Ερντογάν:Δημόσια επίθεση κατά κυριαρχικών δικαιωμάτων οι κυρώσεις

Είναι σαφές πως αν δεν υπήρχε το θέμα των S400 θα έβρισκαν άλλη δικαιολογία σε παρόμοια θέματα, λέει ο Ερντογάν

Δημόσια επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του και παρομοίασε την κατάσταση με την επιβολή εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας το 1974. Ο Τούρκος Πρόεδρός είπε ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους στηρίζοντας τον Πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ και την ομάδα του ενώ στο τέλος της ομιλίας του παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη δοκιμή του εγχώριου πυραύλου HISAR Α οποίος είναι έτοιμος για μαζική παραγωγή παρά το εμπάργκο σε τμήματά του που επιβλήθηκε από το εξωτερικό, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χειροκρότησε αμέσως μετά την παρουσίαση με το σχετικό φιλμάκι.

Σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια του δεύτερου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Άγκυρας-Νίγντε, Τούρκος Πρόεδρος είπε πως “έχουμε αποτρέψει κάθε επίθεσή εναντίον μας τα τελευταία 7 χρόνια, θα τους απογοητεύσουμε και γι αυτές”.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα. Όσο η Τουρκία μεγαλώνει, όσο ενισχύεται, όσο πλησιάζει τους στόχους της, όσο μένει στενά συνδεδεμένη με την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, οι επιθέσεις αυξάνονται. Προσπαθούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας με μονομερείς κυρώσεις. Η ΕΕ απείλησε με κυρώσεις. Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις. Το λέω ξεκάθαρα. Από το 2017 δεν έχουν εφαρμοστεί κυρώσεις στο πλαίσιο CAATSA".

Για πρώτη φορά, πρόσθεσε, "ως μέλος του ΝΑΤΟ εφαρμόζονται εναντίον της χώρας μας. Τι συμμαχία είναι αυτή; Αυτή η απόφαση είναι μια δημόσια επίθεση ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας. Ο λόγος είναι επειδή η Τουρκία πήρε το αμυντικό σύστημα S400 από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την πώληση των δικών τους συστημάτων στη χώρα μας. Η Τουρκία παράγει σχεδόν 1000 μέρη των F35. Οι ΗΠΑ έβγαλαν το ‘όπλο των κυρώσεων λέγοντας ότι κάλυψαν τις ανάγκες τους από αλλού. Επιπλέον το δηλώνουν δημοσίως στις εκθέσεις τους. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για τους S400, συστήσουμε ομάδα τεχνικής επιτροπής να λύσουμε το πρόβλημα. Πήγαμε με αυτή την πρόταση. Ο σκοπός δεν είναι να φάνε τα σταφύλια αλλά να χτυπήσουν τον αμπελώνα. Είναι σαφές πως αν δεν υπήρχε το θέμα των S400 θα έβρισκαν άλλη δικαιολογία σε παρόμοια θέματα”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “θα εργαστούμε δύο φορές πιο σκληρά για να κάνουμε την αμυντική μας βιομηχανία ανεξάρτητη από κάθε άποψη. Θα επιταχύνουμε τα έργα και θα αυξήσουμε τη στήριξή τους. Θα προστατεύσουμε περισσότερο τον Ισμαήλ Ντεμίρ και την ομάδα του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με στενή συνεργασία. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μια τέτοια κατάσταση. Και μετά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου το 1974’  επιβλήθηκαν κυρώσεις και τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής αμυντικής βιομηχανίας”. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι αξίζει έπαινος στην Τουρκία που δεν παραλύει πλέον με τέτοιου είδους κυρώσεις. “Φυσικά και θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά κάθε πρόβλημα θα ανοίξει την πόρτα για λύση. Αυτό το τραγούδι δεν τελειώνει εδώ, για άλλη μια φορά λέμε ότι δεν σταματάμε, συνεχίζουμε τον δρόμο μας”, ανέφερε.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη δοκιμή του εγχώριου πυραύλου HISAR A, ο οποίος τελικά ολοκληρώθηκε παρά τις εμπάργκο που επιβλήθηκε για την κατασκευή κάποιων τμημάτων του από το εξωτερικό, όπως είπε. Εγινε και παρουσίαση της δοκιμής του με σχετικό φιλμάκι που προβλήθηκε στο τέλος της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου.
 
(ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου)

 
18839