ΕΣ: Άμεση υιοθέτηση μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν

Όσα προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης κατά της απρόκλητης και αδικαιολόγητης, όπως χαρακτηρίζεται, επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα στείλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
 
Στο προσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντέδρασε γρήγορα και με αποφασιστικότητα στην αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ από τη Ρωσία και την ανάπτυξη δυνάμεων στις περιοχές αυτές, και πως τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει να υιοθετήσει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία, υιοθετώντας χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που θα καταθέσει η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
 
Επίσης αναμένεται σύμφωνα με το προσχέδιο πως οι ηγέτες θα ζητήσουν τη γρήγορη προετοιμασία πακέτου περαιτέρω κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.
 
Ακόμα θα καλέσουν την Κομισιόν να προωθήσει σχεδιασμούς αντιμετώπισης κάθε ενδεχόμενου.
 
Παράλληλα οι ηγέτες καλούν όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, επαναλαμβάνοντας τη αδιασάλευτη στήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
 
Η ΕΕ, προστίθεται, παραμένει αλληλέγγυα στην Ουκρανία και συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα και τον λαό της μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και οργάνωσης διεθνούς διάσκεψης δωρητών.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως η χρήση της βίας και του εξαναγκασμού για την αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και πως οι εντάσεις πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με γείτονες, εταίρους και συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ, των G7, των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ.
 
Όπως υπογραμμίζεται, οι παράνομες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υποβαθμίζουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.
 
Η Ρωσία, τονίζεται, φέρει πλήρη ευθύνη για την επιθετική αυτή ενέργεια και την καταστροφή και την απώλεια ζωών που προκαλεί, και θα θεωρηθεί υπόλογη για τις πράξεις της.
 
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να δώσει αμέσως τέλος στις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλα τα εδάφη της Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα,, κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, ενώ καλεί τη Ρωσία και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς που στηρίζει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να δώσουν τέλος στην εκστρατεία παραπληροφόρησης.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών και τον πόνο που προκαλεί η Ρωσική επίθεση, και εκφράζει αλληλεγγύη σε όσους έχουν επηρεαστεί, καλώντας τις ρωσικές και τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να επιτρέψουν ασφαλή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Οι ηγέτες καταδικάζουν επίσης την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
 
ΚΥΠΕ