Ετήσιος διάλογος ΕΕ, Βαλκανίων & Τουρκίας για οικονομική πολιτική

Ο διάλογος στοχεύει στην προετοιμασία των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας για μελλοντική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας συναντήθηκαν για τον ετήσιο διάλογο οικονομικής πολιτικής τους. Ο διάλογος στοχεύει στην προετοιμασία των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας για τη μελλοντική συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, που αποδεικνύεται παρέχοντας ιατρική και οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεών της στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τα συνολικά έγκαιρα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που υιοθέτησαν τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία για να μετριάσουν την οικονομική κατάρρευση λόγω της κρίσης. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν σκόπιμο να συνεχίσουν να μετριάζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με επαρκώς στοχοθετημένα, προσωρινά δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα έως ότου επέλθει μια «αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη».

Κοιτώντας πέρα ​​από τον παρατεταμένο αντίκτυπο της κρίσης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διάλογος οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για την παροχή από κοινού συμφωνημένης πολιτικής καθοδήγησης για τη στήριξη της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάκαμψης και της βιωσιμότητας και τη στήριξη των εταίρων της διεύρυνσης στην εκπλήρωση των κριτηρίων οικονομικής ένταξης σύμφωνα με την αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης της ΕΕ.

Προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανθεκτικότητα μακροπρόθεσμα, τα μέτρα πρέπει επίσης να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ειδικότερα ότι η ισχυρή ιδιοκτησία θα είναι το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή της από κοινού συμφωνημένης πολιτικής καθοδήγησης.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για αυτόν τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό διάλογο και ενθάρρυναν τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία να προωθήσουν μια ισχυρή ανάκαμψη μέσω περαιτέρω βελτίωσης των μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών τους μεσοπρόθεσμα.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης του Μαυροβουνίου υποβλήθηκε με σημαντική καθυστέρηση.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί το 2022, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής αυτών των συμπερασμάτων.

ΚΥΠΕ