Φανατικοί Τούρκοι φώναζαν κατά της Ελλάδας στην Αγιά Σοφιά

Συμμετείχαν 350 χιλιάδες στην προσευχή της Αγίας Σοφίας, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Στις 350 χιλιάδες έφτασε η συμμετοχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία και στις γύρω περιοχές, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας από το μνημείο έπειτα από την ολοκλήρωση της προσευχής της Παρασκευής, η οποία είχε ξεκινήσει στις 13.16 με ανάγνωση από τον ίδιο, αποσπάσματος του Κορανίου. 

“Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας που είχε δυστυχώς μετατραπεί σε μουσείο το 1934, στο πραγματικό της καθεστώς με τις προσπάθειες της Συμμαχίας της Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

>>> Όλες οι εξελίξεις για την Αγία Σοφία εδώ <<< 

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται μπροστά από την Αγία Σοφία από το βράδυ για να πάρουν θέση αλλά και να προσπαθήσουν να εισέλθουν μέσα στο μνημείο και να προσευχηθούν μαζί με τους επισήμους και τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι αγιογραφίες καλύφθηκαν με τρίγωνα λευκά πανιά, ενώ η σκαλωσιά έκλεισε με ένα σκούρο πανί στο οποίο αναγραφόταν μουσουλμανική προσευχή στα αραβικά. Έξω από την Αγία Σοφία συγκεντρώθηκαν ισλαμιστές φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τούρκου Προέδρου αλλά και ο "ο Αλλάχ είναι μεγάλος". Μια ομάδα φανατικών κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζε το σύνθημα “Χτύπα, χτύπα να ακούσει η Ελλάδα”.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε την προσευχή της Παρασκευής ανέφερε ότι “οι πύλες του τεμένους της Αγίας Σοφίας, όπως του Σουλεϊμάνιγε, του Σελιμιγέ, του Σουλτάναχμέτ και των άλλων τζαμιών της χώρας, θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ αδιακρίτως.”Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ. Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι”, ανέφερε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως η μη συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσευχή και η άρνηση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δεχτεί την πρόσκληση, διεύρυνε την πόλωση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Στην προσευχή δεν πήγε ούτε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου ο οποίος προσευχήθηκε στην Άγκυρα. Οι δε εκδηλώσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης την οποία είχε υπογράψει ο Κεμάλ Ατατούρκ ακυρώθηκαν στην Άγκυρα και μάλιστα το μαυσωλείο Ατατούρκ ήταν κλειστό σήμερα όλη τη μέρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 
 
(ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου)

 
16963