Φινλανδία: Σχέδιο για λιγότερες βίζες σε πολίτες από τη Ρωσία

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη
Η Φινλανδία, έχει γίνει μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους ταξιδιώτες

Ένα σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που εκδίδονται και χορηγούνται σε Ρώσους, οι οποίοι ταξιδεύουν ολοένα και περισσότερο στη Φινλανδία για διέλευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΕΕ διακόπηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, επομένως έχει γίνει μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους ταξιδιώτες.

«Πολλοί το είδαν αυτό σαν παράκαμψη του καθεστώτος των κυρώσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο.

Η Φινλανδία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μέλος της ΕΕ και γείτονας της Ρωσίας χωρίς περιορισμούς σε τουριστικές βίζες για τους Ρώσους πολίτες.


Όπως σημείωσε ο Χααβίστο, το καθεστώς Σένγκεν και η φινλανδική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση βίζα με βάση την εθνικότητα, αλλά το Ελσίνκι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδονται βάσει κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βίζας.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα πρόταση στην κυβέρνηση που θα επιτρέψει στη Φινλανδία να «προτιμά» ομάδες, όπως μέλη οικογενειών και φοιτητές, μειώνοντας παράλληλα τις τουριστικές βίζες. Εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, μπορεί να ληφθεί η σχετική απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα.

newmoney.gr

 
20528