Γερμανία: Επιστρέφουν τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Σε «κατάσταση καταστροφής» η Βαυαρία

Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξε τη Βαυαρία η κυβέρνηση του κρατιδίου λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, επαναφέρει τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ που είχαν καταργηθεί πριν από έναν μήνα, ενώ η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συντονιστούν οι πολιτικές κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με απόφαση του Γενς Σπαν, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα έχουν και πάλι πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως, όπως ίσχυε και έως τις 11 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μην γίνονται έλεγχοι σε όλους για οικονομικούς λόγους», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών τους και τον αριθμό των εγκύων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Σε κατάσταση καταστροφής»
Η Βαυαρία βρισκόταν ξανά σε «κατάσταση καταστροφής» από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 4 Ιουνίου 2021. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο επιτρέπει συντονισμένη και δομημένη προσέγγιση από όλες τις Αρχές, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο καταστροφής.

Σήμερα ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφτασε στο 395,4, ενώ στην περιφέρεια Ρόταλ-Ιν ξεπέρασε το 1.100. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα «η πανδημία να απειλεί τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βαυαρία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να ληφθούν ενιαία και συντονισμένα μέτρα.

Η ίδια, όπως σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, βρίσκεται για αυτό σε στενή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με εκπροσώπους της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Δίκτυο RND, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται δυσαρεστημένη από τα σχέδια των τριών κομμάτων του συνασπισμού «φωτεινός σηματοδότης» (SPD, Πράσινοι, FDP) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: newmoney

 
20369