Γερμανία: Να διαδεχθεί τον Σόιμπλε ετοιμάζεται η Αϊντάν Οζογκούζ

Ένα μέλος της γερμανικής Μπούντεσταγκ, θα μπορούσε σύντομα να αναλάβει  το υψηλότερο αξίωμα στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους κύκλους του SPD. Ο λόγος για την Αϊντάν Οζογκούζ, η οποία είναι τουρκικής καταγωγής και μέλος του κοινοβουλίου εδώ και 12 χρόνια. 

Η Οζογκούζ συζητείται ήδη ως νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την γερμανική Tagesspiegel, ενώ από κύκλους του SPD, περιγράφεται ότι διαθέτει όλα τα προσόντα για να διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, από τα τέλη Οκτωβρίου 2017.

Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD επί χρόνια,  η Οζογκούζ είναι μέλος της Μπούντεσταγκ από το 2009, ενώ η 54χρονη βουλευτής, είναι από τους ιδρυτές της Ομάδας Εργασίας των Μουσουλμάνων Σοσιαλδημοκρατών.

«Εντός SPD,  υπάρχει μια επείγουσα επιθυμία το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα μετά από αυτό του Ομοσπονδιακού Προέδρου, να καταληφθεί από μία γυναίκα. Αυτό θα αντιπροσωπεύει καλύτερα την κοινωνική πραγματικότητα», γράφει η γερμανική εφημερίδα. 

Η Οζογκούζαντιπροσωπεύει επίσης βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα υπάρχουν σχεδόν 30 τέτοια μέλη και το ποσοστό των γυναικών είναι στο 42%.

Σημειώνεται ότι η πρώτη σύνοδος της Μπούντεσταγκ, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα εκλεγεί το προεδρείο. 

Πηγή: naftemporiki

 
18847