Γερμανική Προεδρία ΕΕ: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της πανδημίας

Η καταπολέμηση της πανδημίας και των επιπτώσεων της προτεραιότητα της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Υπουργικό  Συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έδωσε τη συγκατάθεσή του «στο εθνικό πρόγραμμα για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στον ιστότοπο της ομοσπονδιακή κυβέρνησης αναρτήθηκε  ανακοίνωση για το πρόγραμμα της Προεδρίας η οποία αναφέρει  πως με σύνθημα «Μαζί. Να ξανακάνουμε ισχυρή την Ευρώπη», η Γερμανία καθόρισε τα βασικά θέματα εργασίας της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. 

"Με την πανδημία του κορωνοϊού-σημειώνεται- η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ η Γερμανία θα ασχοληθεί πάση δυνάμει με αυτό το ζήτημα. Ο στόχος είναι να ξανακάνουμε από κοινού και με το βλέμμα στο μέλλον ισχυρή την Ευρώπη".

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βασικά θέματα του προγράμματος

Στο επίκεντρο του προγράμματος της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ βρίσκεται ή άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Ο ιός πρέπει να περιοριστεί, η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη να ενισχυθεί. Γι’ αυτό η Γερμανία ποντάρει σε κοινές, συντονισμένες ενέργειες, στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σε κοινές αξίες.

Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι η Γερμανία θα προωθήσει και άλλα σημαντικά ζητήματα για το μέλλον. Έτσι, η Γερμανία , στο πλαίσιο της Προεδρίας της, θέλει να εξετάσει τις μεγάλες διαδικασίες μετασχηματισμού της εποχής μας – όπως την κλιματική αλλαγή ή την ψηφιοποίηση. Επιπλέον, ισχύει η ενίσχυση της ικανότητας δράσης της Ευρώπης στο εξωτερικό. Μόνον έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της και να αναλάβει την ευθύνη της στον κόσμο.

Κατευθυντήριες ιδέες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Βάση του προγράμματος αποτελούν οι εξής κατευθυντήριες ιδέες:

-Η βιώσιμη υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς και η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη,
-μια ισχυρότερη και πιο καινοτόμος Ευρώπη,
-μια δίκαιη Ευρώπη,
-μια βιώσιμη Ευρώπη,
-μια Ευρώπη της ασφάλειας και των κοινών αξιών,
-μια ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο. 

Ειδικά σε αυτούς τους καιρούς, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σε στενή επικοινωνία. Πρωταρχικός στόχος είναι να ξανακάνουμε από κοινού την Ευρώπη ισχυρή και να θέσουμε τις βάσεις για ένα πετυχημένο μέλλον στην Ευρώπη, καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ)