ΓΓ ΝΑΤΟ: Η επιστροφή του Oruc Reis βοηθά στην αποκλιμάκωση

Τι λέει ο Γενς Στόλτεμπεργκ

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι του βοηθά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας στον Τύπο προ της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι συνεχίζει ταυτόχρονα να εργάζεται για ώστε να υποβοηθήσει την “αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων”. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δήλωσε ότι όταν το πλοίο Ορούτς Ρέις είναι στο λιμάνι, “όπως αυτό συμβαίνει τώρα”, αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιορίζεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού μηχανισμού απεμπλοκής και διαχείρισης περιστατικών σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή δυστυχημάτων και ατυχημάτων- που όπως υπενθύμισε έχουν συμβεί μεταξύ των δύο συμμάχων στη δεκαετία του 90 και κόστισαν ανθρώπινες ζωές. Σημείωσε ότι αυτός ο στρατιωτικός μηχανισμός, συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων, αλλά δεν αφορά την επίλυση των ζητημάτων που υποβόσκουν, δηλαδή της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, μεσολάβηση για τις οποίες έχει αναλάβει η Γερμανία και άλλα κράτη - ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ.

Κατέληξε λέγοντας ότι συζητούνται προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Η στρατιωτική απεμπλοκή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων που υποβόσκουν, σημείωσε. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός μηχανισμός για την απεμπλοκή και την πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων, εξήγησε. 

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

 
18052