Χωρίς καραντίνα η άφιξη των Κυπρίων στην Αγγλία

Στην «πράσινη» λίστα Ταξιδιωτικών Διαδρόμων της Βρετανίας παραμένει η Κύπρος

Στην «πράσινη» λίστα Ταξιδιωτικών Διαδρόμων της βρετανικής Κυβέρνησης παρέμεινε η Κύπρος, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυτό συνεπάγεται ότι όποιος ταξιδεύει προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την Κύπρο εξακολουθεί να μην έχει υποχρέωση να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών, όπως συμβαίνει με τις αφίξεις από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην «κόκκινη» λίστα της υποχρέωσης καραντίνας, που ανανεώνεται κάθε Πέμπτη (22/10), προστέθηκε σήμερα μόνο το Λίχτενσταϊν.

Αντιθέτως, από την κόκκινη λίστα καραντίνας αφαιρέθηκε η Μύκονος, που ήταν το μοναδικό σημείο της Ελλάδας από όπου οι αφίξεις επί βρετανικού εδάφους είχαν υποχρέωση καραντίνας.

Μαζί με τη Μύκονο στην πράσινη λίστα τοποθετούνται από την Κυριακή τα Κανάρια νησιά της Ισπανίας, η Δανία και οι Μαλδίβες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε μια άλλη εξέλιξη, Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε σήμερα (22/10) την επικαιροποιημένη λίστα τρίτων κρατών για τα οποία αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύσταση, από τις 22 Οκτωβρίου τα κράτη μέλη θα πρέπει να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για κατοίκους τρίτων χωρών από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη και Κίνα, η οποία όμως υπόκειται σε επιβεβαίωση αμοιβαιότητας.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά για τις ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, με την επιφύλαξη επιβεβαίωσης της αμοιβαιότητας.

Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού θα πρέπει να θεωρούνται ως κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης.

Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθεί ο τρέχων περιορισμός ταξιδιού καλύπτουν ιδίως την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα περιορισμού, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απόστασης, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Εφαρμόζονται σωρευτικά. Η αμοιβαιότητα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη τακτικά και κατά περίπτωση.

Οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) συμμετέχουν επίσης σε αυτήν τη σύσταση.

ΚΥΠΕ