Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΕΕ θα συνεργαστεί "χέρι-χέρι με τη Γαλλία τους επόμενους έξι μήνες" αναφέρει η Κομισιόν

Η Γαλλία αναλαμβάνει σήμερα Πρωτοχρονιά την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πλήρους αναταραχής, από το κύμα της Όμικρον μέχρι την κρίση με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο εφαλτήριο για τον Εμανουέλ Μακρόν στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές.
 
Η ΕΕ θα συνεργαστεί "χέρι-χέρι με τη Γαλλία τους επόμενους έξι μήνες" αναφέρει η Κομισιόν σε ανάρτησή της για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Γαλλία.
 
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει: "Σήμερα, η Γαλλία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το σύνθημα της γαλλικής προεδρίας είναι: Ανάκαμψη, δύναμη και αίσθηση του ανήκειν. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τη Γαλλία τους επόμενους έξι μήνες".
 
 "Αυτή η προεδρία του προσφέρει μια καλοδεχούμενη πλατφόρμα για να προωθήσει τον ευρωπαϊκό απολογισμό του, να ξεχωρίσει από ορισμένους ανταγωνιστές του και να φέρει νέες διεκδικήσεις, νέες ιδέες", συνοψίζει η Κλερ Ντεμεσμέ, ερευνήτρια στο γαλλογερμανικό κέντρο Μαρκ Μπλοχ στο Βερολίνο.
 
Από την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία, που διαδέχεται τη Σλοβενία, προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 27 χωρών-μελών απέναντι στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να καταφέρει να προωθήσει ορισμένα θέματα και να αποσπάσει συμβιβασμούς από τους 27 ακόμη κι αν αυτή η, πολύ πλαισιωμένη, άσκηση ενός "έντιμου μεσολαβητή" του απαγορεύει να είναι ταυτόχρονα κριτής και συμμετέχων.
 
Οι Γάλλοι Υπουργοί θα προεδρεύουν των συναντήσεων των Ευρωπαίων ομολόγων τους στους τομείς της αρμοδιότητάς τους (γεωργία, υγεία, εσωτερικές υποθέσεις..) Είναι η 13η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία που ασκεί η Γαλλία από το 1958 και η πρώτη από το 2008. Θα συμπέσει επίσης με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 10 και 24 Απριλίου και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στη Γαλλία.
 
Ένα σενάριο που έχει ξανασυμβεί το 1995 με κάποιες διαφορές. Ο Φρανσουά Μιτεράν αποχωρούσε έπειτα από δύο θητείες - ο Ζακ Σιράκ θα τον διαδεχόταν τον Μάιο - εκεί όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι πολύ πιθανόν υποψήφιος για την επανεκλογή του. "Η Γαλλία θα έχει (ντε φάκτο) μια πολύ μικρή περίοδο για την προεδρία - και μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Τρεις μήνες, είναι ένα πολύ, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου", παρατηρεί η Κλερ Ντεμεσμέ.

ΚΥΠΕ