Η Ιταλία προειδοποιεί για κινδύνους από ρωσικά λογισμικά

Ανησυχία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα κυβερνοεπιθέσεων

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Ιταλίας πρότεινε την Τρίτη στους χρήστες ρωσικών λογισμικών να διαφοροποιήσουν τα είδη που χρησιμοποιούν, προειδοποιώντας για πιθανό "τεχνολογικό ρίσκο", μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πτώση στην ποιότητα των τεχνολογικών προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών από τις ρωσικές εταιρείες μέχρι σήμερα, και χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα ονόματα εταιρειών, παρακινεί σε προσοχή.

"Σε αυτό το αυξημένο επίπεδο διεθνούς σύγκρουσης, είναι αναγκαίο να επαναξιολογούνται οι κίνδυνοι, συνυπολογίζοντας το αλλαγμένο σενάριο και τη συνεπακόλουθη υιοθέτηση μέτρων μετριασμού", έγραψε η ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας υπολογιστών της Ιταλίας, που είναι μέρος της εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

Η προειδοποίηση της Ιταλίας ήρθε την ίδια μέρα που η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας προτείνει στους χρήστες να αποφεύγουν προγράμματα antivirus της ρωσικής εταιρείας Kaspersky, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να εμπλακεί, ηθελημένα ή μη, σε επιθέσεις πειρατείας.

Στρατιωτικοί και ειδικοί στον κυβερνοχώρο ανησυχούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα κυβερνοεπιθέσεων, με σημαντικές συνέπειες για τους αμάχους και στις δύο χώρες και παγκοσμίως.

Η ιταλική υπηρεσία είπε ότι είναι πιθανό η «αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα» των ρωσικών τεχνολογιών ασφάλειας υπολογιστών να τεθεί σε κίνδυνο από τα συνεχιζόμενα γεγονότα. Η σύγκρουση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επηρεάσει την ικανότητα των προμηθευτών να «διασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους».

Η υπηρεσία είπε ότι οι χρήστες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επείγουσα «ανάλυση κινδύνου των λύσεων κυβερνοασφάλειας», ενώ συνιστά να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα, όπως λύσεις προστασίας από ιούς, firewalls, email, υπηρεσίες προστασίας cloud και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 απαγόρευσαν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν λογισμικό από την Kaspersky, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι συνεργάζεται με το Κρεμλίνο.

ΚΥΠΕ