Η Κίνα υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα Νησιά Σολομώντα

"Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των νησιών του Σολομώντα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας"

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε πρόσφατα μια ευρεία αμυντική συμφωνία με τα νησιά του Σολομώντα, την ώρα που οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανησυχούν για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

"Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των νησιών του Σολομώντα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αυστραλός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού Ζεντ Σεσέλια μετέβη στη Χονιάρα για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό της χώρας Μανασέχ Σογκαβάρε να μην υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

Η Καμπέρα ανησυχεί ότι αυτή η συμφωνία ασφαλείας, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, θα ανοίξει τον δρόμο στην Κίνα για να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Ειρηνικού, λιγότερα από 2.000 χιλιόμετρα από την Αυστραλία.

Και οι ΗΠΑ αντιδρούν σε αυτή τη διμερή συμφωνία, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να δηλώνει χθες Δευτέρα ότι τα νησιά του Σολομώντα προστατεύονται ήδη από μια συμφωνία ασφαλείας που έχουν συνάψει με την Αυστραλία.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι διπλωματική αποστολή της χώρας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα νησιά του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Κερτ Κάμπελ, αξιωματούχος αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, και ο Ντάνιλε Κρίτενμπρινκ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

insider.gr

 
20886