Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν που θα μείνει στην ιστορία

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν που ορκίσθηκε στις 18.48 ώρα Κύπρου στο Καπιτώλιο, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία όμως, του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς και τριών πρώην προέδρων. Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε για πρώτη φορά ως Πρόεδρος στους συμπατριώτες του απευθύνοντας μια ομιλία που θα μείνει στην Ιστορία ως  ενωτική. Με αμεσότητα, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στο παρελθόν, αλλά με συνεχείς αναφορές στην Αμερική του μέλλοντος και τη Δημοκρατία,  ο Μπάιντεν δεν δίστασε να αναφερθεί στις «πληγές της Αμερικανικής Δημοκρατίας» , φτάνοντας μάλιστα να παραδεχθεί ότι υπάρχει εσωτερικός πόλεμος, που πρέπει «να σταματήσουμε».  «Η Αμερική δοκιμάσθηκε», είπε και κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να συστρατευθούν για να νικήσει η Δημοκρατία.

Στις 18.48 ώρα Κύπρου ο Τζο Μπάιντεν έγινε επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η θέληση του Λαού εισακούσθηκε. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη. Είναι εδώ όμως, και έχει επικρατήσει. Πριν από μερικές μέρες είδαμε τα θεμέλια του Καπιτωλίου να ταρακουνιούνται.  Γνωρίζω την ισχύ του Συντάγματός μας και του Έθνους μας. Μόλις έλαβε τον ιερό όρκο, που πρώτος έλαβε ο Τζορτζ ουάσινγκτον. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο, αλλά από τον λαό. Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν. Συνέχισε κάνοντας αναφορά στην πανδημία και σημείωσε ότι πολλές πληγές πρέπει να επουλωθούν. Το όνειρο της Δικαιοσύνης για όλους θα είναι εδώ. Φωνή επιβίωσης ακούγεται από τον πλανήτη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φυλετικές διακρίσεις και εσωτερική τρομοκρατία. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Υπάρχει μία αλήθεια και πολλά ψέμματα. Ακούστηκαν πολλά επί πολλές εβδομάδες. Να υπερασπισθούμε την αλήθεια. Κατανοώ ότι υπάρχει ανησυχία για τις θέσεις εργασίας, για το μέλλον. Σας κατανοώ, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε σε φατρίες, πρέπει να σταματήσουμε τον εσωτερικό πόλεμο που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η ομιλία του Μπάιντεν:

Λιγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβηκε στο πόντιουμ για να απευθύνει το πρώτο του μήνυμα στον λαό των ΗΠΑ υπό το νέο του ρόλο. 

«Αυτή είναι η νέα μέρα της Αμερικής, η μέρα της Δημοκρατίας. Γιορτάζουμε τον σκοπό της Δημοκρατίας, η βούληση των πολιτών εισακούστηκε. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη, αλλά είναι αυτή που επικράτησε» ανέφερε αρχικά ο Μπάιντεν.

 

"I will be president for all of America... I will fight as hard for those who did not support me, as for those who did" says US president Joe Biden.

Follow the #inauguration live: https://t.co/dbOpzV0Ldc pic.twitter.com/ahP4Y1zIna

— Sky News (@SkyNews) January 20, 2021

«Έχουμε ακόμα πολλά να διορθώσουμε, πολλά να αλλαξουμε, αλλά και πολλα να κερδίσουμε. Ένας ιός που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια, μας ταλαιπωρεί. Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, για να επαναφέρουμε την ψυχή και την ασφάλεια που χρειάζεται η χώρα. Από αυτή τη μέρα του Ιανουαρίου, θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής» συνέχισε.

«Θέλουμε ασφαλή σχολεία, δουλειές, να νικήσουμε τον θανατηφόρο ιό. Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και είναι πραγματικές. Αλλά ξέρω επίσης ότι δεν είναι καινούργιες. Η ιστορία μας υπήρξε ένας συνεχής αγώνας μεταξύ του αμερικανικού ιδεώδους ότι όλοι μας γεννήθηκαν ίσοι, και της σκληρής άσχημης πραγματικότητας του ρατσισμού, του φόβου, της δαιμονοποίησης που μας έχουν από καιρό χωρίσει. Η ιστορία, η πίστη, μας δείχνουν τον τρόπο για να προχωρήσουμε. Θέλουμε αξιοπρέπεια. Χωρίς ενότητα δεν υπάρχει κράτος, αλλά μόνο χάος. Η ενότητα μας δείχνει τα επόμενα βήματα. Αν δουλέψουμε έτσι, δεν θα αποτύχουμε ποτέ, σας το εγγυώμαι».

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους προκατόχους του και από τα «δύο κόμματα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούσαν να είναι παρόντες, όπως ο Τραμπ.

"Ευχαριστώ τους προκατόχους μου και των δύο κομμάτων για την παρουσία τους σήμερα εδώ. Τους ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου. Μόλις έχω πάρει έναν ιερό όρκο που έκαναν όλοι αυτοί οι προηγούμενοι πατριώτες. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται μόνο από έναν, αλλά από όλους μας. Από εμάς, τους ανθρώπους , που αναζητούν μια πιο τέλεια ένωση. Αυτό είναι ένα υπέροχο έθνος. Είμαστε καλοί άνθρωποι», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να γίνει «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν υποστήριξαν την εκστρατεία του.

«Θα αγωνιστώ τόσο σκληρά για εκείνους που δεν με υποστήριξαν όσο και για εκείνους που το έκαναν», είπε και συνέχισε: «Σε όλους εκείνους που δεν μας υποστήριξαν, επιτρέψτε μου να το πω αυτό. Εάν εξακολουθείτε να διαφωνείτε, αυτή είναι η δημοκρατία. Αυτή είναι η Αμερική. Το δικαίωμα να διαφωνείτε ειρηνικά μέσα στα προστατευτικά κιγκλιδώματα της δημοκρατίας μας είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη αυτού του έθνους. Ωστόσο, ακούστε με σαφήνεια. Η διαφωνία δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποσύνθεση. Και σας το υπόσχομαι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του για να στείλει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο.  «Αυτό είναι το μήνυμά μου σε όσους βρίσκονται πέρα ​​από τα σύνορά μας. Η Αμερική έχει δοκιμαστεί και βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτό. Θα επανορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για άλλη μια φορά», είπε και δεσμεύτηκε να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές απομόνωσης που ακολούθησε ο προκάτοχός του.  «Θα είμαστε ένας ισχυρός και αξιόπιστος συνεργάτης για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια. Θέλουμε να ηγηθούμε με την ισχύ παραδείγματός μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν ορκίστηκε ενώπιον του Αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς, ενώ το έπραξε, χρησιμοποιπώντας τη Βίβλο της οικογένειάς του, κάτι που είχε κάνει και στις ορκωμοσίες του 2009 και του 2013. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο 15ος αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αργότερα έγινε πρόεδρος. 

Η ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις

Η 20ή Ιανουαρίου του 2021 καταγράφεται όμως στην Ιστορία και για το γεγονός ότι στις 18.41 ώρα Ελλάδας, ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις: Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά». Η Κάμαλα Χάρις -που έβγαλε τη μάσκα της την ώρα που έδινε τον όρκο της για να φανεί ένα πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στο πρόσωπό της-  ορκίσθηκε από τη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώτη λατίνα- αφροαμερικανή που υπηρετεί εκεί,  Σόνια Σόττομαγιόρ.  Τον ενθουσιασμό για την ανάληψη των καθηκόντων από τη Χάρις συνόψισε με την αντίδρασή του ο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις εκείνη έδωσε τον όρκο της: «Alright!» αναφώνησε. 

 

BREAKING: Kamala Harris takes the oath of office to become the first woman Vice President of the United States of America. https://t.co/SIcGPsk9xG #InaugurationDay pic.twitter.com/4LMuxw3lH1

— This Week (@ThisWeekABC) January 20, 2021

 Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, φορώντας μάσκα, όπως και όλοι όσοι δίνουν το «παρών» στην τελετή, ανέβηκε αργά, συγκινημένος, τα σκαλιά του Καπιτωλίου και από εκεί μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ στάθηκαν να χαιρετίσουν.  Μάλιστα, ο Μπάιντεν λίγο πριν από την ορκωμοσία του δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, στη γυναίκα του. 

Ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι, μετέβη το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Ορκίστηκε μάλιστα, σε μία Βίβλο, κειμήλιο της οικογένειάς του. Αργότερα, κατέφτασε στο Καπιτώλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ και την Καμάλα Χάρις, η οποία συνοδευτόταν κατά την είσοδό της από τον αστυνομικό του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος ξεχώρισε στις «μάχες» κατά των εισβολέων, πριν από μερικές ημέρες.

Οι γερουσιαστές Amy Klobuchar και Roy Blant που πήραν το λόγο στην έναρξη της τελετής δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα θλιβερά γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Αμερικανική Δημοκρατία. Ακολούθως, στο βήμα βρέθηκε ο αιδεσιμώτατος Τζερεμάια Ο' Ντόνοβαν, φίλος της οικογένειας Μπάιντεν. 

Αμέσως μετά, η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ:

 

Lady Gaga arrives to sing the National Anthem at Joe Biden's inauguration. https://t.co/qjeUynJUdz #InaugurationDay pic.twitter.com/S9AwxiGzwr

— ABC News (@ABC) January 20, 2021

Μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις, στη σκηνή ανέβηκε, ντυμένη στα λευκά, η Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς την τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ «America, America. Στο μέσον του τραγουδιού, μάλιστα, η Λατίνα σταρ απευθύνθηκε στα Ισπανικά λέγοντας μεταξύ άλλων «Δικαιοσύνη για όλους». 

Αναταραχή, όμως, επικράτησε  λίγο πριν από τις 5.30 ώρα Ελλάδας στην Ουάσινγκτον καθώς υπήρξε απειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Καπιτώλιο κατέφτασαν, επίσης, οι επίσημοι προσκλεκλημένοι -μεταξύ τους ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, όπως και ο Μάικ Πενς. Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα μέσω twitter έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν.

Κατά την παρουσία του στον καθεδρικό ναό, ο Μπάιντεν συνοδευόταν και από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, σύμφωνα με το CNN, συμπεριλαμβανομένου του ρεπουμπλικάνου ηγέτη της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ και του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Μαζί του ήταν, επίσης, η Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Οι νεοκλεγμένοι πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται σε λειτουργίες το πρωί πριν τις ορκωμοσίες τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, μια μικρή εκκλησία στην πλατεία Λαφαγιέτ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως «Η Εκκλησία των Προέδρων».

Πηγή: Protothema.gr