Η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Συνολικά 40 ηγέτες αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή 17 - 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους που ενημέρωσαν τον Τύπο ενόψει των εργασιών της συνόδου.
 
Όπως έγινε γνωστό, στην σύνοδο δεν θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών (Μάλι, Γουινέα, Σουδάν, Μπουρκίνα Φάσο) των οποίων η συμμετοχή ανεστάλη προσωρινά λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα.
 
Στο πλαίσιο της Συνόδου οι ηγέτες θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με διάφορες θεματικές στη βάση των προτεραιοτήτων όπως έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις δύο πλευρές.
 
Με την ολοκλήρωση της συνόδου αναμένεται να γίνει από κοινού ανακοίνωση για τα 150 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, δάνεια και χρηματοδοτήσεις που η ΕΕ έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα κατευθυνθούν προς τις χώρες της Αφρικανικής Ένωσης στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway (η οποία έχει συνολικό μέγεθος 300 δισ. ευρώ).
 
Πρόκειται για την έκτη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης, και την πρώτη στις Βρυξέλλες εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού το 2017.
 
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η συμμετοχή 40 ηγετών αφρικανικών κρατών αποτελεί μήνυμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τη Σύνοδο, σημειώνοντας πως στην τελευταία τακτική συνάντηση της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα συμμετείχαν 13 ηγέτες.
 
Οι πυλώνες των συζητήσεων στη Σύνοδο, που ξεκινά με ειδική τελετή στις 15:15 (ώρα Κύπρου, 14:15 τοπική ώρα) περιλαμβάνουν την ευημερία σε Αφρική και Ευρώπη και την προώθηση υποδομών, τη ψηφιακή μετάβαση και την υγεία. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών για ένα κοινό όραμα με ορίζοντα το 2030.
 
Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης υιοθετήθηκαν ως πρακτική λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων ώστε να γίνει καλύτερη συζήτηση από ότι σε μια μεγάλη ολομέλεια, με τη βοήθεια ειδικών στα θέματα που θα συζητηθούν, σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο. Των συναντήσεων θα προεδρεύουν ηγέτες από την ΕΕ και την ΑΕ.
 
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με τις συναντήσεις να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 17:00 (16:00 τοπική ώρα) με τις πιο κάτω θεματικές οι οποίες έχουν προκύψει μετά από συζητήσεις και αιτήματα των Αφρικανών εταίρων:

- Βιώσιμη ανάπτυξη και τι μπορεί να γίνει για τη στήριξή της, καθώς και το πώς μπορεί να στηριχθεί η βιομηχανοποίηση της Αφρικής και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
- Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, μεταφορές και διασυνδεσιμότητα.
- Διακυβέρνηση, μακροπρόθεσμη σταθερότητα, στήριξη σε θέματα ασφάλειας, μεταξύ άλλων στη θάλασσα αλλά και στον κυβερνοχώρο, πρόληψη των συγκρούσεων, ενίσχυση του κράτους δικαίου.
- Στήριξη στον ιδιωτικό τομέα και οικονομική ολοκλήρωση.
 
Την Παρασκευή τα πάνελ θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί (10 τοπική ώρα) και θα κινηθούν στις πιο κάτω θεματικές:

- Ασφαλής μετανάστευση, καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, επιστροφές, καθώς και παιδεία, πολιτισμός, επαγγελματική εκπαίδευση.
- Γεωργία, αγροτική πολιτική, αντιμετώπιση της ανασφάλειας τροφίμων, αντιμετώπιση της ερημοποίησης.
- Συστήματα υγείας, παραγωγή εμβολίων και επίσπευση της παραγωγής.
 
Όσον αφορά το πακέτο 150 δισ. ευρώ, αυτό αναμένεται να συμπεριλάβει χρηματοδοτήσεις, δάνεια και άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων τα επόμενα επτά χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, την παιδεία και την υγεία.
 
Ειδικότερα, οι επενδύσεις στις υποδομές αφορούν την ενέργεια και τις ψηφιακές υποδομές (οι οποίες αναμένεται πως θα συνοδεύονται με συμφωνίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο) καθώς και υποδομές στις μεταφορές, στη δημιουργία στρατηγικών διαδρόμων διαμέσου στεριάς και θάλασσας.
 
Οι επενδύσεις που αφορούν την παιδεία περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και την εξασφάλιση των κατάλληλων δεξιοτήτων από τους νέους, πρόσβαση των Αφρικανών νέων σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
 
Στον τομέα της υγείας οι επενδύσεις αφορούν, πέρα από την αποστολή εμβολίων και την ανάπτυξη της δυνατότητας των αφρικανικών χωρών να παράγουν εμβόλια.

ΚΥΠΕ