Η UBS κατέρριψε το τραπεζικό ρεκόρ κερδών μετά την εξαγορά της Credit Suisse - $29 δισ.

Κατέγραψε τα μεγαλύτερα όλων των εποχών κέρδη τριμήνου για τράπεζα στο β' τρίμηνο αποτέλεσμα της εξαγοράς της Credit

Η UBS Group AG κατέγραψε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη για τράπεζα όλων των εποχών στο δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Credit Suisse, και επιβεβαίωσε ότι θα ενσωματώσει πλήρως τις τοπικές δραστηριότητες της πρώην αντιπάλου της μέχρι το επόμενο έτος.

Τα κέρδη ύψους 29 δισ. δολαρίων είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ του τιμήματος των 3 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η UBS για την Credit Suisse και της αξίας του ισολογισμού του εξαγορασθέντος δανειστή. Η UBS διαθέτει πλέον περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των χρημάτων των πλουσίων.

Αναφέροντας καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στο πρώτο συνδυασμένο τριμηνιαίο αποτελέσματα UBS-Credit Suisse την Πέμπτη, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη ανέφερε:

  • Θα στοχεύσει σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026.
  • Η UBS είδε καθαρές εισροές νέων κεφαλαίων ύψους 16 δισ. δολαρίων το τρίμηνο.
  •  Οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισ. ελβετικά φράγκα (44,4 δισ. δολάρια).
  •  Η τράπεζα βλέπει ανάκαμψη της δραστηριότητας των πελατών και αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι εισροές νέων περιουσιακών στοιχείων.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έγιναν ποτέ στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Το έργο θα περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και είναι γεμάτο με νομικούς κινδύνους, το ενδεχόμενο διόγκωσης του κόστους και πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελβετία.

“Αυτή η συγχώνευση θα ενισχύσει την ιδιότητά μας ως κορυφαίο παγκόσμιο franchise, για το οποίο η πατρίδα μας, η Ελβετία, μπορεί να είναι υπερήφανη”, δήλωσε ο Ermotti στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Πέμπτη. “Είμαστε ταπεινοί για αυτό το έργο και την ευθύνη που μας ανατέθηκε”.

Η τιμή της μετοχής της UBS έχει σημειώσει άνοδο 30% φέτος, γεγονός που την καθιστά την καλύτερα αποτιμημένη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Το λογιστικό κέρδος του τριμήνου ξεπέρασε τα κέρδη της JPMorgan Chase & Co. ύψους 14,3 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2021.

Η τράπεζα έθεσε τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με το μέλλον της εγχώριας μονάδας της Credit Suisse, η οποία προηγουμένως ήταν η πιο σταθερά κερδοφόρα από τις μονάδες της. Οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν χωριστά μέχρι την προγραμματισμένη νομική συγχώνευση το 2024, ανέφερε επίσης η UBS. Η επωνυμία Credit Suisse θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι πελάτες μεταφερθούν στα συστήματα της UBS, κάτι που αναμένεται το 2025.

Ο Σέρτζιο Ερμότι βετεράνος της UBS, ο οποίος πέρασε την πρώτη του θητεία ως διευθύνων σύμβουλος μετατρέποντας τον δανειστή σε πρότυπο διαχειριστή πλούτου μετά την παρ’ ολίγον αποτυχία του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γνωρίζει καλά τις πολιτικές ευαισθησίες που περιβάλλουν τη συμφωνία με την Credit Suisse, την οποία επέστρεψε για να επιβλέψει. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση αυτόν τον μήνα, η UBS αποφάσισε να παραιτηθεί οικειοθελώς από ένα δίχτυ ασφαλείας που διαπραγματεύτηκε ως μέρος της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός κρατικού backstop ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Αυτό το βήμα δίνει στην τράπεζα μεγαλύτερη ευελιξία, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Ενώ σηματοδοτεί την υποκείμενη δύναμη της επιχείρησής της, η UBS προετοιμάζει τώρα τους επενδυτές για τη διαδικασία ενσωμάτωσης του αντιπάλου της, η οποία θα έχει “ουσιαστικά ολοκληρωθεί” μέχρι το τέλος του 2026. Η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη κόστους προς έσοδα μικρότερο του 70% έως το τέλος του 2026. Η τράπεζα δήλωσε ότι βλέπει τα υποκείμενα κέρδη προ φόρων για τον όμιλο κατά το τρίτο τρίμηνο περίπου στο νεκρό σημείο.

Η UBS ανέφερε ότι η παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης πλούτου συνέχισε να έχει ισχυρές εισροές, με το ποσό των 16 δισ. δολαρίων να χαρακτηρίζεται ως το υψηλότερο ποσό του δεύτερου τριμήνου εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι ροές κεφαλαίων πελατών στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse έγιναν θετικές τον Ιούνιο. Η ανακοίνωση καταγράφει το τελευταίο τρίμηνο της Credit Suisse ως ανεξάρτητη εταιρεία.

newmoney.gr