ΗΒ: Απειλή για λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ η τουρκική αγορά των S400

Τι λέει η κυβέρνηση ΗΒ

Η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 από την Τουρκία συνιστά «απειλή» για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και δεν είναι συμβατή με τα συστήματα της Συμμαχίας, αναφέρει ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κουίν σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Ο σερ Ρότζερ, επί δεκαετίες βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και ένθερμος φίλος της Κύπρου, είχε επισημάνει σε επιστολή του τις ανησυχίες που προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας και είχε επικαλεστεί ανάλογη προηγούμενη επιστολή προς το Foreign Office των εκπροσώπων των οργανωμένων κοινοτήτων Κυπρίων, Αρμενίων, Κούρδων και Αιγυπτίων στο Ην. Βασίλειο.

Στην απαντητική επιστολή από τον Βρετανό Υφυπουργό Άμυνας αναφέρεται αρχικά ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία έχουν μια μακρόχρονη διμερή αμυντική σχέση, όπως πρέπει μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Λονδίνο αναμένει από τις συμμαχικές χώρες να μην αγοράζουν ή να μη θέτουν σε λειτουργία ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Υφυπουργός προσθέτει πως έχει λεχθεί πολλές φορές στην Τουρκία ότι η προμήθεια των ρωσικών S400 είναι μια απειλή και δεν είναι συμβατή με τα νατοϊκά συστήματα.

Η βρετανική κυβέρνηση, συμπληρώνεται στην επιστολή, θα συνεχίσει να συζητά τις ανησυχίες της με την Τουρκία και να την προτρέπει να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων από τη Βρετανία προς την Τουρκία, σημειώνεται ότι κάθε αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα αυστηρά κριτήρια που έχουν παγιωθεί και ότι δεν χορηγούνται άδειες εξαγωγής όπλων εφόσον κριθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε στα τέλη του περασμένου έτους την αναστολή έγκρισης αδειών για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία υπό το φόβο χρήσης τους στη Συρία.

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός)

 
20538