Ινδία: Οι εργάτες ζητούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά & πόσιμο νερό

Ανεμιστήρες ή κλιματιστικά και πόσιμο νερό ζητούν εργάτες σε εργοστάσια στην Ινδία με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών

Στα εργοστάσια της Ινδίας οι εργάτες εργάζονται βάρδιες 12 ωρών σε συνθήκες που μάλλον μοιάζουν με καμίνι, αφού ο υδράργυρος ανεβαίνει πάνω από 40 βαθμούς από τον Μάϊο, αλλά λόγω των μηχανημάτων, μπορεί να είναι εντός των υποστατικών και πολύ μεγαλύτερη.

Οπως μεταδίδει το Thomson Reuters Foundation, οι εργάτες ζητούν εγκατάσταση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες σε βάρδιες πολλών ωρών επιβαρύνουν την υγεία τους. Θέλουν επίσης πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

 «Η αντοχή μας δοκιμάζεται καθημερινά», είπε ο Nagendra Yadav που εργάζεται σε εργοστάσιο υφασμάτων κοντά στο βιομηχανικό κέντρο της Ινδίας, στο Αχμενταμπάντ.

«Ο εργοστασιάρχης έχει κλιματισμό στο γραφείο του, αλλά δεν υπάρχει καν ανεμιστήρας στην οροφή του εργοστασίου όπου εργαζόμαστε. Η βάρδια είναι 12 ώρες. Κάποιοι από εμάς αρρωσταίνουν, παίρνουν ένα ρεπό, χάνουν μισθούς αλλά μετά επιστρέφουν εδώ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», ανέφερε.

 Πολλές πόλεις της Ινδίας κατέγραψαν τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες τους αυτό το καλοκαίρι, ξεπερνώντας τα ρεκόρ αιώνων, με πολλαπλές προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα.

Με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους προβιομηχανικούς χρόνους, τέτοια κύματα καύσωνα στη Νότια Ασία είναι 30 φορές πιο πιθανά, δηλώνουν επιστήμονες.

Στην Ινδία, σχεδόν 323 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την υπερβολική ζέστη και την έλλειψη εξοπλισμού ψύξης, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την Sustainable Energy for All (SEforALL), έναν οργανισμό που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και εργάζεται για την πρόσβαση στην ενέργεια.

Εκατομμύρια εργάτες στη χώρα εργάζονται σε μικρές μονάδες παραγωγής που λειτουργούν έξω από υπόστεγα, πρόχειρες εγκαταστάσεις εργοστασίων ή παλιά, ερειπωμένα κτίρια που έχουν κακό αερισμό, χωρίς ανεμιστήρες και ψύκτες πόσιμου νερού.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε διακοπές ρεύματος σε βιομηχανικούς κόμβους, επιδεινώνοντας τις δυσκολίες για πολλούς εργάτες, σύμφωνα με το Central Industrial Trade Union (CITU) της χώρας.

 «Όταν η παραγωγή σταματά σε ένα εργοστάσιο και μειώνονται οι ώρες εργασίας, μειώνονται οι μισθοί», δήλωσε ο Arun Mehta, γενικός γραμματέας του CITU, στην πολιτεία Γκουτζαράτ.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) έχει κατηγοριοποιήσει 23 από τις 28 πολιτείες της Ινδίας, μαζί με περίπου 100 πόλεις και περιοχές, ως τις πιο ευάλωτες για υπερβολική θερμότητα.

 Δεκαεννέα πολιτείες έχουν ήδη αναπτύξει τα δικά τους σχέδια δράσης για τη θερμότητα και ορισμένες άλλες βρίσκονται στη διαδικασία να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο Anup Kumar Srivastava, ανώτερος επιστήμονας του NDMA που εργάζεται για τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία, είπε ότι η αρχή είχε εκδώσει οδηγίες για να βοηθήσει τους εργαζόμενους, από τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας πόσιμου νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων μέχρι την αλλαγή των ωρών εργασίας.

Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών αυτό το καλοκαίρι, η αυξημένη χρήση κλιματιστικών στις πόλεις έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το χάσμα ζήτησης-προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να διευρύνεται μέσω των κυμάτων καύσωνα, πολλά κράτη προτιμούν τους οικιακούς καταναλωτές, επιβάλλοντας μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στους βιομηχανικούς κόμβους.

ΚΥΠΕ