Ινδονησία-Κορωνοϊός: Οι ταφές στην Τζακάρτα αυξήθηκαν κατά 61%

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών τη χώρα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία

Οι ταφές στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας ήταν κατά 61% περισσότερες τους πρώτους 10 μήνες του 2020 απ’ ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που αφήνει να εννοηθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ινδονησία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα SARS-CoV-2 στις αρχές Μαρτίου, αλλά η μελέτη της Eijkman-Oxford Clinical Research Unit έδειξε ότι οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται τον Ιανουάριο, δύο μήνες νωρίτερα, και ο ιός πιθανόν να κυκλοφορούσε στην Τζακάρτα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ένα χρόνο μετά, η Ινδονησία έχει καταγράψει πάνω από 623.000 κρούσματα και σχεδόν 19.000 θανάτους, μακράν το σοβαρότερο ξέσπασμα του ιού στη νοτιοανατολική Ασία που δεν φαίνεται να αμβλύνεται ιδιαίτερα, καθώς η χώρα συνεχίζει να καταγράφει τακτικά ημερησία ρεκόρ θανάτων και νέων κρουσμάτων.

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Η μελέτη της Eijkman-Oxford, που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από άλλους αντίστοιχους οργανισμούς, ανέλυσε κυβερνητικά αρχεία που έδειξαν ότι υπήρξαν πάνω από 16.000 ταφές μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου στη Τζακάρτα σε σχέση με τον μέσο όρο για την περίοδο 2015-19 --οι μισές εκ των οποίων περίπου αφορούν θανάτους που συνδέονται πιθανώς ή επιβεβαιωμένα με την Covid-19.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη εδώ και καιρό αμφισβητούν την ακρίβεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η Ινδονησία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά διενέργειας ελέγχων για το μέγεθος του πληθυσμού της.

Η Τζάκαρτα, μια μητρόπολη με περισσότερους από 10 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 154.000 κρούσματα κορονοϊού έως τις 14 Δεκεμβρίου, με 2.963 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 από την αρχή της πανδημίας. Άλλοι 5.109 άνθρωποι καταχωρήθηκαν ως «πιθανοί» θάνατοι λόγω της COVID-19 --αυτοί που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού αλλά κατέληξαν πριν οι έλεγχοι επιβεβαιώσουν την μόλυνσή τους από τον ιό-- ένα ποσοστό κατά 58% υψηλότερο σε σχέση με τους επίσημους θανάτους.

Πηγή: protothema

 
16952