ΗΠΑ/Covid-19: Μέχρι τέλη Απριλίου η κοινωνική αποστασιοποίηση

O Τραμπ παρατείνει για ακόμη 30 ημέρες τις εθνικές οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση

Με ανακούφιση έγινε δεκτή από τον ιατρικό κόσμο η απόφαση του προέδρου Τραμπ να παρατείνει για ακόμη 30 ημέρες τις εθνικές οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, με στόχο με περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Οι προηγούμενες οδηγίες θα έληγαν σήμερα (Δευτέρα) κι ο πρόεδρος Τραμπ είχε προβεί σε δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, εκδηλώνοντας πρόθεση να χαλαρώσει τα μέτρα, με στόχο να ξαναλειτουργήσει η οικονομία μέχρι το Πάσχα των Καθολικών.
 
Όλοι οι ιατροί που συμμετέχουν στην Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου είχαν εκφράσει με τον ένα ή τρόπο την αντίθεσή τους σε παρόμοια απόφαση, ενώ μόλις την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι είχε περιγράψει σενάριο με εκατομμύρια προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό και 100 – 200 χιλιάδες θανάτους.
 
«Όσο καλύτερα πάμε τόσο γρηγορότερα ο όλος εφιάλτης θα λάβει τέλος», είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι μέχρι την Τρίτη (31/3) θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο και η στρατηγική.

>>> Όλες οι διεθνής ειδήσεις σήμερα <<<
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η δεν υπάρχει ακόμη επιβράδυνση στη διάδοση της επιδημίας, αναφέρθηκε σε μοντέλα που δείχνουν οι θάνατοι να φτάνουν στο ζενίθ σε δύο εβδομάδες και εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να επιτρέψει στην πορεία της ανάκαμψης μέχρι την 1η Ιουνίου. «Θέλω να αποκτήσουμε ξανά τη ζωή μας», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.
 
Οι οδηγίες του Λευκού Οίκου απαγορεύουν συναθροίσεις μεγαλύτερες των δέκα ατόμων ενώ προτρέπονται οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους.
 
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 141.854, οι θάνατοι τους 2.475, ενώ 4.435 έχουν ιαθεί. Σε πολλή σοβαρή κατάσταση είναι 2.970 ασθενείς.
 
Στην πολιτεία Νέας Υόρκης υπάρχουν 59.648 κρούσματα κι έχουν σημειωθεί 965 θάνατοι.

ΚΥΠΕ - Απόστολος Ζουπανιώτης

 
17080