Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στους βουλευτές ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, μετέδωσε το ISNA.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<  

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε για την είδηση αυτή ένα μέλος του κοινοβουλίου που παρίστατο στην συνεδρίαση. Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.

Τον Μάιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα με τα οποία θα αθετείται η πυρηνική του συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσινγκτον σκληρών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Στις 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και θα αρχίσει να επαναφέρει στη ζωή τον αντιδραστήρα του βαρέος ύδατος του Αράκ μετά τις 7 Ιουλίου αν οι χώρες που μετέχουν στην πυρηνική συμφωνία δεν προστατεύσουν το εμπόριο με το Ιράν, όπως δεσμεύονται από την συμφωνία, μολονότι αυτό αποκλείστηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Naftemporiki

 
6358
Thumbnail

Η αντιπολίτευση Συρίας ξεκίνησε επιχείρηση στο Ίντλιμπ σύμφωνα με Ανατολού
 
Επιχείρηση νοτίως του Ίντλιμπ ξεκίνησε η αντιπολίτευση στη Συρία όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού σύμφωνα με το οποίο έχουν ανακαταλάβει ήδη το χωριό Νεϊρούμπ. 

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

ad1mobile

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξουδετέρωσαν ένα τανκ και ένα τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού του καθεστώτος Άσσαντ. Οι μάχες είναι σε εξέλιξη. Το χωριό είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις Άσσαντ στις 3 Φεβρουαρίου. 

(ΚΥΠΕ/ Άννα Ανδρέου)
 

article 1