Ισραήλ: Χωρίς νέα μέτρα - Μόνο συστάσεις

Πάντως, οι απόψεις των μελών της επιδημιολογικής ομάδας διίστανται

Η σημερινή (8/6) συνεδρίαση της επιδημιολογικής ομάδας του ισραηλινού Yπουργείου Yγείας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων κατά της σημαντικής αυξητικής τάσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα την τρέχουσα εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε σε ιατρικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα (8/6) στο Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας, δρ. Σαλμάν Ζάρκα, «φαίνεται πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός έκτου κύματος της πανδημίας».

Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση επιδημιολόγων και Πρωθυπουργού, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παραλλαγή ΒΑ5. Οι επιδημιολόγοι συνέστησαν την επιστροφή του μέτρου της μάσκας σε κλειστούς χώρους, την προαιρετική παροχή ενισχυτικής δόσης για τα παιδιά άνω των 5 ετών, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Το ζήτημα της παροχής πέμπτης δόσης του εμβολίου της Pfeizer στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες αποφασίσθηκε να παραπεμφθεί στον γενικό διευθυντή του υπουργείου υγείας, ο οποίος και θα κληθεί να αποφασίσει επ’ αυτού. Ο δρ. Ζάρκα συνέστησε στους πολίτες της χώρας που επιστρέφουν στο Ισραήλ από το εξωτερικό να προβαίνουν σε εξέταση PCR και να μην αρκούνται σε οικιακό rapid test.

Πάντως, οι απόψεις των μελών της επιδημιολογικής ομάδας διίστανται, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ. Από τη μια, η δρ. Γκάλια Ράχαβ, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου υγείας, τόνισε ότι «θα πρέπει να βρισκόμαστε ακόμα σε επιφυλακή», εξηγώντας ότι «μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μην είναι ανώτερος σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αλλά η θνησιμότητα από την παραλλαγή Όμικρον δεν μειώνεται σε σχέση με το παρελθόν».

Η δρ. Ράχαβ πρόσθεσε ότι «η άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στο ότι καταργήθηκαν τα μέτρα, καταργήθηκαν οι μάσκες και μειώθηκαν οι επιδημιολογικές εξετάσεις, ως επίσης και η ισχύς των δόσεων. Οπότε, είναι επόμενο να παρουσιαστεί αύξηση της εμφάνισης του ιού».

Από την άλλη, ο δρ. Άρνορ Σιάχαρ, επίσης μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να δίδεται βάση στα στοιχεία που δημοσιεύονται για τον αριθμό των κρουσμάτων, των ασθενών και των διασωληνομένων, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για δειγματοληπτικά στοιχεία και δεν αποτυπώνουν απαραίτητα την πραγματικότητα». Κατά την άποψή του μάλιστα, «δεν θα πρέπει πλέον να κάνουμε λόγο περί ‘κυμάτων’, αλλά περί ‘αυξητικών τάσεων’», προσθέτοντας ότι «ο κορωνοϊός είναι πλέον μία αρρώστια όπως όλες οι υπόλοιπες. Ο κορωνοϊός άλλαξε και εμείς πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε διαφορετικά», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί.

Πάντως, η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα στο Ισραήλ πράγματι δίνει περιθώρια για διττές ερμηνείες. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 7/6 εντοπίσθηκαν στο Ισραήλ 4.585 νέα κρούσματα κορωνοϊού και το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων ανέρχεται στο εξαιρετικά υψηλό 20%. Ωστόσο, ενώ την προηγούμενη ημέρα (6/6) ο αριθμός των βαριά νοσούντων είχε παρουσιάσει αύξηση, την επόμενη ημέρα (7/6) ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώθηκε στους 89 (μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων κατά 14), εκ των οποίων 18 είναι διασωληνομένοι.

Από την άλλη πλευρά, ήδη από τις 2 Ιουνίου 2022 ήρθη το έκτακτο πλαίσιο νομοθεσίας που επέτρεπε στην Κυβέρνηση να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και η χώρα επανήλθε στους ρυθμούς της κανονιστικής-νομοθετικής κανονικότητας – γεγονός που καθιστά διστακτική την πολιτική εξουσία να επαναφέρει νέους περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

(ΚΥΠΕ/ΓΧΑ/ΜΚ)