Ιστορική συμφωνία: Τα Εμιράτα αγοράζουν 80 Rafale από τη Γαλλία

Παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν οι υπογραφές

Τη συμφωνία για την προμήθεια 80 πολεμικών αεροσκαφών Rafale που κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, επιβεβαίωσαν η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστώντας τη, τη μεγαλύτερη παραγγελία πολεμικού αεροσκάφους, ένα συμβόλαιο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ένα διήμερο ταξίδι στον Κόλπο την Παρασκευή και θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, παρόλο που αναζητούν περισσότερα όπλα από τον βασικό τους σύμμαχο ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει σφυρηλατήσει μια καλή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν (MBZ) με επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το Παρίσι έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των ΗΑΕ, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταφράζεται στην απόκτηση 80 αεροπλάνων Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal και συναφών στοιχείων», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δήλωση μετά την τελετή υπογραφής στο περιθώριο της Dubai Expo 2020.

Οι μετοχές της Dassault σημείωσαν άνοδο 6% μετά την ανακοίνωση.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αξίζει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη μαζική αγορά του Rafale που κατασκευάστηκε από τη Dassault, εκτός από τον γαλλικό στρατό, και έρχεται μετά από συμφωνίες σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κροατία φέτος.

Οι διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale συνεχίζονται για περισσότερο από μια δεκαετία με το Άμπου Ντάμπι να αποκρούει δημόσια την προσφορά της Γαλλίας να προμηθεύσει 60 αεροσκάφη Rafale το 2011 ως «μη ανταγωνιστική και ανεφάρμοστη». Το Άμπου Ντάμπι έχει ήδη πολεμικά αεροσκάφη Mirage.

Πηγή: Newmoney.gr

 
19141