Ιταλία: Θα κινηθεί νομικά κατά Pfizer και AstraZeneca / Ο λόγος

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων από τις δύο εταιρείες πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της Ρώμης

Μετά την κίνηση κατά της Pfizer-Biontech, η Ιταλία είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά και κατά της φαρμακευτικής AstraZeneca, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρείας πως η παράδοση των εμβολίων – αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως στην διανομή του – θα είναι κατά το 60% μειωμένη σε σχέση με την αρχικά συμφωνημένη ποσότητα. 

Συνολικά η Ιταλία φαίνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει στην διάθεσή της μόνο 15 εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που αλλάζει ριζικά όλον τον σχεδιαστικό εμβολιασμό του πληθυσμού.   

Η είδηση αυτή έρχεται ύστερα από ανάρτηση στο Facebook του ίδιου του Πρωθυπουργού Κόντε, ο οποίος υπενθύμισε πως αυτή η αδυναμία παραγωγής και προμήθειας από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της σύμβασης, οι οποίες και προάγουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Ιταλίας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. 

Να υπενθυμίσουμε πως ο ίδιος ο Κόντε είναι δικηγόρος και Καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με πλούσια εμπειρία στο Ιδιωτικό και Εμπορικό Δίκαιο, και πως στις αρχές της πολιτικής του θητείας παρουσίασε τον εαυτό του ως «δικηγόρο όλων των Ιταλών». Παράλληλα όμως, η Κυβέρνηση Κόντε βρίσκεται εν μέσω μιας σφοδρής πολιτικής κρίσης και που παραλίγο να στοιχίσει την πτώση του λίγες μόλις ημέρες πριν.

Σημειωτέον, το πρωί της Κυριακής (24/1) ο Υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων κ. Boccia δήλωσε στο SkyTg24 πως αυτές οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν εβδομάδες ή και μήνες την ανοσία της αγέλης του πληθυσμού, ενώ παράλληλα τόνισε πως αν τα εμβόλια που θα έπρεπε να προωθούνται για την Ευρώπη πηγαίνουν σε άλλες ηπείρους, αυτό θα ήταν πολύ σοβαρό.

(ΕΡΤ)
 

 
14338
Thumbnail