Κατάπαυση του πυρός στη Συρία: Τι προνοεί η συμφωνία

Κατάπαυση πυρός στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσαν Ουάσινγκτον-Αγκυρα

Κατάπαυση του πυρός αποφάσισαν Ουάσιγκτον και Άγκυρα στις επαφές που είχαν σήμερα ο Αμερικανός Aντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τις αντιπροσωπείες τους.

Την ανακοίνωση έκανε ο Μάικ Πενς και ανέφερε ότι εντός 120 ωρών οι Κούρδοι μαχητές YPG/PYD θα αποσυρθούν. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν εναντίον της Τουρκίας. 

>>> Εισβολή της Τουρκίας στη Συρία – Όλες οι εξελίξεις  <<<

Στη συνέντευξη Tύπου μετά τις πολύωρες επαφές στην Άγκυρα, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ότι το YPG  θα αποσυρθεί και αφού αποσυρθεί, θα σταματήσει και η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης".

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο το YPG έδωσε εγγυήσεις στις ΗΠΑ ότι θα αποσυρθεί, λέγοντας μάλιστα ότι έχει ήδη ξεκινήσει. “Θα διασφαλίσει την απόσυρση της Τουρκίας από μια περιοχή 20 μιλίων. Υπάρχει αμοιβαία συμφωνία με την Τουρκία. Δεν θα γίνει επιχείρηση κατά του λαού του Κομπάνι”, ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο Μάικ Πενς είπε ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα της Συρίας, προσθέτοντας ότι Τουρκία και ΗΠΑ αποφάσισαν επιπλέον να σταματήσουν τις δραστηριότητες του Νταές (Ισλαμικού Κράτους). Υπάρχουν συμφωνίες και για τις εγκαταστάσεις των κρατουμένων. Η Τουρκία αποφάσισε να προστατεύσει τα εύθραυστα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα των εθνικών θρησκευτικών ομάδων”, ανέφερε.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι ικανοποιημένη από το ειρηνικό βήμα, όπως είπε, που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος. “Με τον όρο ότι θα διασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και θα αρθούν οι κυρώσεις που υπάρχουν. Η Αμερική είναι ενάντια στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Και ο Τραμπ το έχει ξεκαθαρίσει αυτό”, ανέφερε.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Ο Μάικ Πενς ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν τώρα γι αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι θα αναλάβουν ρόλο διευκόλυνσης της αποχώρησης του YPG από την περιοχή και θα φέρουν ξανά την ειρήνη. 
 
(ΚΥΠΕ/ Άννα Ανδρέου)
 

 
18876