Κίνα: «Φίμωση» χιλιάδων χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το κυβερνόν κόμμα δεν επιτρέπει καμία άμεση κριτική και επιβάλλει αυστηρά όρια στην ελευθερία του λόγου

Σε αναστολή λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης προχωράει η κινεζική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις φωνές των επικριτών της για την πολιτική Covid.

Η Κίνα έκλεισε τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερων από 1.000 επικριτών των πολιτικών της κυβέρνησης σχετικά με την επιδημία COVID-19, καθώς η χώρα προχωρά σε περαιτέρω άνοιγμα.

Περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ιατρική κοινότητα για να δικαιολογήσει τα σκληρά λουκέτα, τα μέτρα καραντίνας και τις μαζικές εξετάσεις, τα οποία εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε αύξηση των νέων κρουσμάτων που έχουν φτάσει το σύστημα υγείας στα όρια του. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμία άμεση κριτική και επιβάλλει αυστηρά όρια στην ελευθερία του λόγου.

Αύξηση κρουσμάτων

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις μεγάλες πόλεις και προετοιμάζεται για περαιτέρω εξάπλωση σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές μετά την αύξηση των ταξιδιών λόγω του Σεληνιακού Νέου Έτους.  Ενώ οι διεθνείς πτήσεις εξακολουθούν να είναι μειωμένες, οι αρχές αναφέρουν ότι αναμένουν τα εγχώρια σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια να διπλασιαστούν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, πλησιάζοντας τα επίπεδα προ πανδημίας.

Το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε την Παρασκευή τους ταξιδιώτες να περιορίσουν τα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις, ιδίως αν αφορούν ηλικιωμένους, εγκύους, μικρά παιδιά και άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλούνται επίσης να φορούν μάσκες και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία τους και την προσωπική τους υγιεινή, δήλωσε ο υφυπουργός Xu Chengguang στους δημοσιογράφους.

Τέλος η καραντίνα

Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα προχωρά το σχέδιο να τερματίσει τις υποχρεωτικές καραντίνες για τους ανθρώπους που φθάνουν από το εξωτερικό, αρχής γενομένης από την Κυριακή.

Το Πεκίνο σκοπεύει επίσης να καταργήσει την απαίτηση αρνητικού τεστ για τους μαθητές μετά την περίοδο των διακοπών.

Ανησυχία σε όλο τον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει την ανησυχία του για την έλλειψη δεδομένων από την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα εντός 48 ωρών από την αναχώρηση.

Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τερματίστηκαν οι υποχρεωτικοί έλεγχοι δεν μπορεί πλέον να παρέχει πλήρη εικόνα της κατάστασης της τελευταίας επιδημίας.

Την Κυριακή, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε 10.681 νέα εγχώρια κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας να ανέλθει σε 482.057. Τρεις νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης κατά το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 5.267.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μικρότεροι από τις εκτιμήσεις που δημοσιεύουν ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις. Η Zhejiang, μια επαρχία στην ανατολική Κίνα, αναφέρει ότι «βλέπει» περίπου 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα την ημέρα.

 
20883